
Aristotel Bunescu: Bács Annamária ne încântă cu tapiserii și macrame
După atâția pictori, în zile speciale de sărbătoare, ne-am gândit să vă oferim o artă aparte. Detalii aflăm chiar invitata noastră de astăzi…
–Bun găsit! Vă rog să vă prezentați
–În primul rând aș dori să vă felicit pentru bogata dumneavoastră activitate și în special pentru că încercați să ne ajutați și pe noi, cei care au mai puțină vizibilitate, dar care iubesc arta doresc să transmită și generațiilor viitoare frumosul născut din tradiții, tradiții care sunt rădăcinile sănătoase ale fiecărui popor. „Un popor fără cultură și fără educație este unul lipsit de libertate, sărac spiritual și fără perspective” spunea Petre Țuțea dacă nu mă înșel. Acesta este motto- ul meu.
Numele meu este Bács Annamária. Data nașterii: 19 iunie 1962. Studii: Liceul „Unirea” Tg. Mureș, Bacalaureat promoția 1981. Universitatea Populară Tg. Mureș, secția „Etnografie și Arta Populară”, profesor dna. Asztalos Enikő, anul 2006-2007.
Sunt membră a AAPM România, Tg. Mures și al Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, din anul 2008.
–Ce lucrați efectiv ?
-Genul creației: Dantela cusută din șnur, înnodat franjuri ( macrame), tapiserii, obiecte decorative. Materiale folosite: sfoara din cânepa, in, bumbac, ața bumbac, mătase, lemn, materiale textile. Fiind pasionată de materialele textile și mai ales de dantelă, am început să creez diferite modele de dantelă cusută din șnur, dar și macrame ca și tapiserie. Sunt atrasă în mod deosebit de simbolurile, culorile, motivele tradiționale ale tuturor etniilor din zona Transilvaniei și al bazinului Carpatic – sursa mea de inspirație, fiind atrasa și de partea spirituală a ființei umane. Folosesc în marea majoritate a lucrărilor mele materiala naturale, sfoara de iută, bumbac, cânepa, pe care le vopsesc cu plante naturale, astfel obținând niște culori spectaculoase foarte plăcute privirii. Încerc să îmbin foarte vechiul – in tehnica și simboluri, cu noul – în compoziție și culoare. Îmi plac mult culorile pământului și cele naturale.
– Foarte interesant, felicitări din toată inima!
-Atelierul meu de creație este într-un satuc de munte, așezat pe Valea Iodului, un loc minunat și liniștit, unde îmi creez lucrările, lucrări prin care vreau să pastrez și să transmit mai departe, generațiilor viitoare, adevăratele valori pe care le-am moștenit!
-Cum a fost 2023 pentru dvs ?
-Anul 2023 a fost unul foarte bun pe plan profesional deoarece am avut o expoziție personală la Galeria „Unirea” a AAP. Mureș, având posibilitate de a-mi prezenta lucrările realizate în ultimii ani. Din păcate, anul a continuat destul de greu pentru mine, deoarece soțul meu a suferit o intervenție chirurgicală la un picior, fiind nevoie de prezența mea zilnică pentru sterilizarea și pansarea rănii.
– Ce vă doriți pentru 2024?
– Pentru anul 2024 îmi doresc în primul rănd sănătate, având în vedete prin ce-am trecut anul acesta! Îmi doresc de asemenea pace și multă înțelepciune celor care ne conduc destinele, deoarece din nechibzuință putem pierde tot ceea ce ne definește ca ființe umane.
Am convingerea că arta face omul mai bun, mai înțelegător și mi-aș dori ca să putem să ne acceptăm unii pe alții cu obiceiurile, religiile și tradițiile fiecăruia, fără să încercăm să-i modelăm pe alții, cum vrem noi. Pentru mine multiculturalismul este frumusețea spiritului uman! Învățând unii de la alții tot ce este mai bun și mai frumos ne face să rezistam în fața răutăților, greutăților și de multe ori a deznadejdi.
În încheiere va doresc sărbători fericite, liniștite și pace în suflet!
–La rândul nostru vă dorim Anul Nou cu sănătate! Că este mai bună decât toate!
Să vedem acum niște imagini.