ATENȚIE! DACĂ OBSERVI ASTFEL DE URME PE CARTOFI, ARUNCĂ-I IMEDIAT LA GUNOI

 

cartofi_mari_61058000 Oricat de bine am incerca sa pastram o evidenta a alimentelor din bucatarie si din camara, tot se intampla sa uitam de unele conserve, legume, mirodenii si ierburi. Nu numai alimentele perisabile se altereaza si devin necomestibile dupa data de expirare, ci si multe alte produse despre care poate credeai inainte ca rezista fara probleme „cu lunile”. Ei bine, nu-i chiar asa, iar produsele invechite pot duce nu numai la indigestii, ci si la multe imbolnaviri, printre care unele chiar grave.

In continuare iti prezentam principalele „bombe cu ceas” din bucatarie si din camara, pe care NU trebuie sa le consumi niciodata dupa expirarea perioadei lor de valabilitate.

Distribuie prietenilor

Multi considera cartofii ca fiind unul dintre alimentele care nu expira niciodata. Gresit! Pe masura ce se invechesc, cartofii secreta o substanta toxica ce are rolul de a alunga insectele daunatoare. Toxina in cauza este foarte periculoasa pentru om. Daca rezerva de cartofi capata o tenta verzuie, nu mai sta pe ganduri si arunca-i pe toti la gunoi! Altfel risti sa te imbolnavesti, si nu e vorba aici numai de probleme de stomac, ci chiar de unele boli ale sistemului nervos.

Procedeaza la fel cu painea mucegaita, oricat de mici ar fi portiunile stricate. Unele mucegaiuri sunt foarte periculoase pentru om, putand chiar favoriza aparitia cancerului. Ai mare grija!

Niciodata nu consuma oua invechite, chiar daca la suprafata par sa fie in regula. Pe langa boli de stomac, ouale vechi pot cauza chiar infectii cu Salmonella. Iata un truc util pentru a diferentia ouale proaspete de cele invechite. Sparge ouale si vezi daca poti separa cu usurinta galbenusul de albus. Daca da, e semn ca ouale sunt sigure pentru consum. Daca cele doua sunt foarte cleioase si se desfac cu greutate, e semn ca ouale sunt vechi si trebuie aruncate.

Inclusiv produsele conservate se pot strica, asa ca respecta mereu data expirarii precizata pe eticheta. Conservele vechi pot purta toxina botulinica, foarte periculoasa pentru organism.

Daca un castravete putin palit nu e o problema, unul care prezinta urme de scurgeri este foarte periculos! Lichidul secretat care penetreaza coaja exterioara este de fapt o chimicala de descompunere care poate afecta grav mucoasa stomacala.

Pana si condimentele uscate au o data de expirare. Ai grija in primul rand sa nu mucegaiasca, apoi verifica sa nu prezinte urme de pulbere fina la suprafata. Aceasta pulbere nu este praf, ci indica faptul ca mirodeniile sunt infestate cu oua si larve de insecte.

Inainte sa consumi popcorn sau granola, cel mai usor mod de a le verifica prospetimea este prin simpla mirosire. Daca simti un iz neplacut, nu ezita sa arunci produsele la gunoi, ar putea fi rancezite.

 

Autor: Razvan pentru  Secretele.com