• Home
  • Rețete
  • Care este INGREDIENTUL secret pentru a avea cei mai gustoși COZONACI

Care este INGREDIENTUL secret pentru a avea cei mai gustoși COZONACI

cozonac pufos 1

Nu este ușor să ai cozonaci pufoși și gustoși, ca ai bunicii, în zi de Sărbătoare. Cozonacul nu este un preparat pe care îl poate face oricine, este migălos și cere pasiune și dragoste pentru a încânta pofticioșii.
Pentru aluat:
 4 galbenusuri
 1/2 litru de lapte
 1 kg de faina
 300 grame zahar
 75 grame drojdie proaspata
 100 ml ulei
 1 lingurita sare
 coaja rasa de la o lamaie
 coaja rasa de la o portocala
 1 fiola esenta de vanilie
 100 grame stafide
 1 fiola esenta de rom
Pentru cremă:
 150g nuci tocate marunt
 8 linguri cacao
 zahar pudra, dupa gust
 50g stafide tocate
 coaja de la o portocala
 2 plicuri zahar vanilat
Se cerne făina cu sarea, stafidele se lasă în esența de rom pentru a absorbi aroma. Laptele se pune pe foc într-o oală, apoi adăugați și zahărul și amestecați până ce acesta se topește. Separat, intr-un castron mic, adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.
Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.
Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul.
Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine. Dacă dorești, poți înlocui uleiul cu un ingredient secret, care va conferi cozonacilor aroma celor făcuți de bunica. Este vorba de untură. Dacă aveți posibilitatea, puneți untură în loc de ulei, iar cozonacii vor avea parfumul copilăriei.
Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi.
Continuarea Aici

Parteneri