Care sunt secretele unei relatii reusite?

Cum arata o relatie reusita? Ce ar trebui sa fac? Exista vreo formula magica pentru a avea o relatie reusita? Mai exista – ‘impreuna pana cand moartea ne va desparti’?

Se pare ca exista o anumita reteta, mai degraba pragmatica (statistica), decat sentimentala, a relatiilor reusite (de lunga durata).
Azi dimineata am citit un articol foarte misto pe descopera.ro, preluat de pe New York Post. Este vorba despre o reteta a relatiilor lungi oferita de Ty Tashiro – specialist in relatii.
El spune, pe buna dreptate – ca primul si cel mai important pas atunci cand vrei o relatie este SA STII CE VREI – vrei aventura, vrei un flirt, vrei sa te casatoresti, vrei copii? etc
Dupa ce te hotarasti ce iti doresti exact, Tashiro spune ca o bine sa te decizi ce trasaturi cauti la un partener/a – insa recomanda sa te opresti la 3!
De ce? Simplu – cu cat creste numarul de trasaturi pe care le cauti la un potential partener, cu atat scade (statistic) sansa sa-l gasesti.
Interesant nu?
Daca ar fi sa sintetizam pana aici – am putea spune ca multitudinea de dorinte ne aduce in postura in care vrem totul si nu obtinem nimic. Mi se pare ca are sens.
Okay, intrebarea este – CUM ALEG TRASATURILE PE CARE LE VREAU?
Pai, in primul rand, prin respingerea trasaturilor indezirabile. Astfel ne dam mai bine seama ce vrem si ce conteaza pentru noi cu adevarat.
Profesorul Tashiro ofera si cateva repere pentru cei care sunt in impas – ‘renunta la frumusetea fizica – aspectul fizic nu este un indiciu al satisfactiei sexuale si nici nu e corelat cu o casnicie mai fericita.
Nici banii nu contribuie la fericirea in casnicie, dincolo de un anumit nivel’, spune el.
El recomanda cautarea unui partener/a alaturi de care sa poti intemeia o gospodarie in care sa fie satisfacute necesitatile de baza si in care sa exista riscuri mici de probleme economice.
‘Bine, bine… frumos… nu, bogat… nu, atunci ce ramane? Care e secretul?’ – va veti intreba.
Raspunsul, atat pentru barbati, cat si pentru femei este FIREA PLACUTA!
O persoana agreabila este ‘politicioasa, flexibila, de incredere, vesela, cooperanta, ingaduitoare, blanda si toleranta’.
Cam astea sunt calitatile pe care trebuie sa le intruneasca un partener pentru o relatie pe termen lung.

In articolul sau, profesorul Tashiro prezinta si care este cea mai nedorita trasatura de personalitate – NEVROTISMUL – adica o persoana inclinata spre anxietate, depresie, jena, instabilitate emotionala si nesiguranta.
La care se adauga comportamentul suparacios si plin de toane. Aceste ‘calitati’ sunt principalii dusmani ai unei relatii de lunga durata.
Ca sa revenim, dragostea inseamna un mix de atractivitate si dorinta fizica, dozele nefiind tocmai simplu de pastrat, mai ales ca nivelul de atractivitate se diminueaza cu 3% pe an, iar cel al dorintei cu 8%.
In consecinta, este bine sa ne indragostim de o persoana care ne place si mai putin de una care ne starneste in primul rand dorinta carnala.
La final, profesorul Tashiro atrage atentia asupra indiciilor toxice care pot aparea devreme – ‘ele semnaleaza aspecte negative ale personalitatii partenerului/ei pe care nu le veti putea schimba’.
Citește articolul complet pe Vulpescu.eu