Cât timp puteți ține mâncarea gătită la frigider? Ce puteți face dacă ați gătit multe feluri și nu aveți timp să le consumați în timp util

 

Ca o regulă generală, nu este indicat să păstrăm resturile de mâncare în frigider mai mult de trei, patru zile, indiferent dacă este vorba despre preparate cu carne sau vegetale, atunci când este ţinută în condiţii optime, adică în recipiente închise pe cât posibil etanş, iar temperatura trebuie să fie de +4 grade Celsius sau mai scăzută.

Primul pas pentru a vă asigura că mâncarea va rezista maximum de timp este să nu o lăsaţi afară mai mult de două ore după ce aţi terminat de gătit. Bineînţeles, unele feluri se alterează mai repede decât altele. Maioneza de casă, de exemplu, dar şi mâncărurile pe bază de maioneză, nu pot fi păstrate mai mult de 24 de ore, dacă am fi extrem de corecţi. Timpul se poate extinde la îngheţata cu ou până la cel mult 48 de ore. Grijă mare trebuie să avem mai ales la mâncarea pentru bebeluşi, care ar trebui consumată în ziua în care a fost preparată. Chiar dacă mirosul şi gustul piureurilor pentru copii indică faptul că ar putea fi consumate, după 24 de ore ar fi bine să pregătiţi o porţie proaspătă.

Distribuie prietenilor

Atunci când aţi gătit mai multe feluri de mâncare şi ştiţi că nu veţi reuşi să le consumaţi în timp util, cel mai potrivit ar fi să le congelaţi. Mâncarea gătită poate fi păstrată mai mult timp în congelator decât în frigider, aşa că porţionaţi preparatele ca să le puteţi consuma treptat, pentru că o dată decongelate acestea nu trebuie recongelate. De exemplu, supele şi ciorbele rezistă şi timp de o lună la congelator, dacă sunt păstrate în caserole cu capac. Pentru congelator temperatura nu ar trebui să fie mai scăzută de -18 grade Celsius.

Sursa – doctorulzilei.ro