Ceaiurile pot îmbolnăvi un om sănătos

ceai slabit 1

Un studiu recent arata ca peste 40 la suta din romani beau zilnic ceai. Iar jumatate din ei aleg ceaiurile medicinale, însa pe termen lung ar putea cauza probleme unui om sanatos.
„Un om sanatos nu are nevoie si nici nu are voie sa consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sanatos nu trebuie sa se trateze. E simplu. Nici nu trebuie sa fiti medic pentru asta. De ce sa va tratati daca sunteti sanatos?” a declarat Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna, pentru postul TV Digi 24.
„Într-o zi, o cana, doua de ceai este foarte bine venita cu conditia sa le alternam, deci sa nu bem în fiecare zi acelasi tip de ceai. Au fost situatii de pacienti care s-au prezentat la medic cu o anumita patologie si medicul stand de vorba cu ei a constatat ca bausera un an, timp de 5-10 ani si asta determina anumite reactii în timp.” susține si Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala.
Doctorul Pavel Chirila povesteste din experiența sa îndelungata în domeniu: „Daca un om consuma un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunatoare, dupa cativa ani, ceaiul acesta poate induce niste dureri pe traiectul nervilor periferici si sigur ca aceste dureri nu reprezinta în realitate o boala, ele dispar odata ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatica, cu reumatisme.”
Pericolele din banalul ceai. Folosita pentru o perioada mai lunga, sunatoarea poate sa determine fotosensibilitate, iar persoanele care consuma în fiecare zi acest ceai timp de mai multi ani, este posibil sa prezinte eruptii pe piele. Si musetelul se poate transforma într-un dusman.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Musetelul este specific în special pentru afectiunile digestive daca se consuma ceai de musetel în exces pot sa apara perturbari ale florei intestinale. Dar în exces, ne referim la un litru de ceai de musetel pe zi baut pe o perioada mai mare de 30 de zile.
Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant si un foarte bun diuretic. Însa nu îl consumati în cure mai mari de trei saptamani.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Aceasta planta fiind foarte bogata în siliciu, daca se face exces de coada calului, poate sa apara un exces de siliciu care poate sa duca la depuneri de diverse cristale în organism si sa se formeze ezocstoze.
Salvia este o planta ideala atunci cand sunteti raciti, dar exista si în acest caz contraindicatii, informeaza Digi 24.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Salvia este o planta estrogenica, ea contine fitoestrogeni si daca e consumata în exces de femei mai ales înainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism.
Daca sunteti totusi amatori de ceai, alegeti ceaiurile din fructe. Veti avea astfel numeroase beneficii, fara efecte adverse.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: „Principiul acesta stravechi în medicina naturista, al inductiei patogenezice, ne da voie sa consumam timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru ca fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente si fiinta umana este astfel alcatuita ca alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.”
Asadar, alegeti ceaiurile din fructe de padure: afine, zmeura, catina, paducel, care trebuie lasate la infuzat 15-20 de minute. Macesele, în schimb, au un mod de preparare diferit.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Maceasa este cel mai bogat fruct de pe fata pamantului în magneziu si acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungita de 7-8 ore. Se pun macesele zdrobite de seara la infuzat si se acopera, se lasa pana dimineata.
Atenție! Nu toate ceaiurile din fructe sunt naturale! Exista, însa, o problema si în cazul ceaiurilor de fructe: nu întotdeauna sunt naturale.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: „În comert gasim ceaiuri de fructe tratate cu o substanta chimica care sa dea un anumit miros sau o anumita culoare spre rosu ruginiu. E suficient sa bei odata sa simti ca e o substanta nenaturala, pentru ca un om, oricat de neavizat ar fi, îsi da seama ca în natura nu exista un astfel de miros. Substanta se recunoaste usor, pentru ca are un miros specific si da culoarea rosie a ceaiului. De regula ceaiurile comercializate sub forma de doze sunt tratate în felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, varsate, nu au acest tratament.”

Mai mult pe sanatate.bzi.ro

Parteneri