Academicianul Ovidiu Bojor ne învață cum să încetinim îmbătrânirea

Are 92 de ani, dar este mai activ decat multi tineri. Academician, doctorul in farmacie si fitoterapeut, Ovidiu Bojor este convins ca putem trai mai mult si mai bine prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare si prin folosirea remediilor naturale. Fenomenul imbatranirii poate fi incetinit prin alimentarea organismului cu acizi nucleici, respectiv cu ADN (acid dezoxiribonucleic) si cu ARN (acid ribonucleic). Acesti acizi au capacitatea de a reinnoi celulele aparute pe masura ce inaintam in varsta, sustine Ovidiu Bojor.
Evita carnea
Daca te intrebi ce loc ocupa carnea in aceasta dieta, in opinia fitoterapeutului, acest aliment trebuie evitat. „Carnea contine in ea moartea animalului ucis. Consumatorii de carne, s-a dovedit, sunt mult mai agresivi. Celebrul medic japonez George Oshawa sustine, de altfel, ca hrana ideala pentru persoanele in varsta ar trebui sa constea – 60%, in cereale nedecorticate, 30% in legume, fructe si seminte, si doar 10% in oua, lapte si carne. Eu mananc cate putin, de cinci ori pe zi”, adauga specialistul.
Acest tip de dieta care are un caracter profilactic ar trebui adoptat de toti cei care au trecut pragul de 40 de ani.
Regula 8-8-8
Longevitatea nu tine insa doar de dieta, conteaza si munca, dar si somnul. „Studiul mi-a dovedit insa ca disciplina muncii, a meselor si a somnului e favorabila longevitatii. Eu am instituit regula celor trei opturi: 8 ore de somn, 8 ore de munca si 8 ore de odihna activa. O respect. Cand simt ca am obosit, ma intind in pat, aplic cateva tehnici din yoga si adorm atat de profund ca pot suna si telefoanele, nu le aud. Dupa jumatate de ora, sunt iar proaspat si mai pot lucra inca 4, 5 ore. Seara, nici nu-mi pun ceasul sa sune. Ceasul meu interior functioneaza asa de bine, ca e suficient sa-mi propun o ora de trezire si ma trezesc la timp”.
Sursa – sanatate.bzi.ro