AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Chinezii au inventat prima piele electronică din lume. La ce va putea fi folosită

Cercetătorii chinezi au realizat o descoperire remarcabilă. Au inventat prima piele electronică din lume, inspirată de structura biologică a pielii umane. Această piele electronică prezintă o structură 3D care imită trei semnale mecanice identificate la nivelul pielii noastre.

Datorită distribuţiei lor complexe în 3D, receptorii senzoriali din pielea umană percep cu acurateţe forţele şi tensiunile externe, potrivit Xinhua, citată de Agerpres și adevarul.ro.

Prin imitarea acestei distribuţii spaţiale, cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din China au dezvoltat o piele electronică ce reproduce structura pielii umane şi care dispune de propria „epidermă”, „dermă” şi „ţesut subcutanat”.

Această piele electronică este capabilă să realizeze simultan decodificarea şi perceperea a trei semnale mecanice – presiune, frecare şi tensiune – la nivel fizic, potrivit studiului publicat recent în revista Science, arată chinadaily.com

„Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două şi trei sute de micrometri. Dispunerea lor spaţială imită îndeaproape distribuţia celulelor receptoare tactile din pielea umană”, a declarat Zhang Yihui, autorul corespondent al studiului.

Senzorii colectează semnale care sunt procesate meticulos şi ulterior rafinate prin algoritmi de învăţare profundă, permiţând pielii biomimetice să distingă textura şi contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.

Pielea electronică poate percepe poziția presiunii cu o rezoluție de aproximativ 0,1 milimetri, rivalizând cu sensibilitatea pielii umane autentice.

Pielea electronică are potenţialul de a fi integrată în vârful degetelor roboţilor medicali pentru diagnosticarea şi intervenţiile precise în stadii incipiente ale unor boli. De asemenea, poate fi folosită ca un plasture pentru a asigura o monitorizare în timp real a parametrilor vitali de sănătate, inclusiv a saturaţiei oxigenului în sânge şi a ritmului cardiac.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!