• Home
  • De la prieteni
  • Clara Mărgineanu: Martha Maria Mocanu, un destin cu har, noblețe și iubire

Clara Mărgineanu: Martha Maria Mocanu, un destin cu har, noblețe și iubire

Există semeni care pot și vor să se alinieze de partea frumoasă a lumii. De aceea este important să știm cine sunt, să le aplaudăm parcursul existenței și, cumva, să le mulțumim. Aceste destine cu har echilibrează balanța, uneori, răsturnată a omenirii. Încarcă cu bucurie și speranță ambientul și semenii. Din proximitate sau de la distanță, pentru că este încurajator să știi că asemenea oameni există și respiră o dată cu noi, aici, în aceeași țară care, poate, se va salva.

Cu câțiva ani în urmă, am auzit despre o doamnă care a făcut posibilă reeditarea cărții ,,Viața ca o luptă”, a regretatului meu coleg de la TVR, jurnalistul Gabi Dobre. Apoi am văzut-o în fotografii din care zâmbea cuceritor o femeie frumoasă, charismatică și foarte elegantă. De aceea cred că atunci când am văzut-o printre standuri, la un mare târg de carte, am recunoscut-o și am salutat-o, fără să o fi întâlnit vreodată. Mi-a răspuns cu un surâs minunat și o indicibilă căldură umană. Atunci am cunoscut-o pe doamna Martha Maria Mocanu. În timp, am aflat că este un desăvârșit iubitor de artă și de cultură. De aici, frumusețea interioară care i se vedea pe chip.

,,Trăiesc în lumea în care cred, iar frumusetea lumii mele este dată de fapte.”
Cum asemenea oameni sunt tot mai rari, modelele de care avem atâta nevoie, am încercat să aflu cum și de unde a pornit această nobilă predilecție spre cunoaștere care s-a transformat în pasiune și a devenit destin. ,,Părinții mei, iubitori de cultură mi-au insuflat plăcerea ca prin lectură să călătoresc și să trăiesc alături de personajele, poveștile ascunse în sutele de cărți pe care le găseam în bibliotecă. Descopeream, astfel, eleganța, rafinamentul și frumusețea unor timpuri parcă rupte din altă lume…”spune doamna Mocanu.
Pe lângă șlefuirea minții și a sufletului, a făcut sport de performanță, înțelegând că frumusețea interioară și cea exterioară se modelează reciproc. Este un om care, prețuind cultura o și sprijină, în mod constant și concret. Așa cum mărturisește, de altfel: ,,Trăiesc în lumea în care cred, iar frumusetea lumii mele este dată de fapte.”
Mă gândesc că există premize optimiste pentru înfățișarea valorilor, a performanței, a normalității, mai ales în aceste vremuri scoase din minți pe care le trăim.

O femeie rară și specială, plămădită din frumusețe, bunătate și cultură
Doamna Martha Maria Mocanu este absolventă a ,, Facultății de Tehnologie și chimizare a petrolului și gazelor”, o specializare care nu a ținut-o departe de arte. Dimpotrivă, este exemplul viu că științele exacte și cultura pot fi complementare. ,,Cred că, undeva, în subconștient mi-am pus dorința și am căutat ca fiecare zi să aducă în sufletul și casa mea, frumusețea artei și a culturii. Vremurile se schimbă și, din păcate, nu întotdeauna înspre bine. Liniștea și armonia timpurilor în care valoarea era apreciată și afișată a fost înlocuită într-un mod brutal de nonvaloare, de noncultură. Este foarte greu să aduci lumina într-un loc în care nu se respectă reguli, este imposibil să aduci armonia într-o zonă prădată de haos. Da, călătoria vieții mele a avut și astfel de etape, pe care însă le-am văzut ca provocări în a îndrepta atât cât puteam, ceea ce era strâmb.”
Așa crede și acționează în consecință, doamna Martha Maria Mocanu, Guvernator al Districtului Rotary 2241 pentru România și Moldova (2008-2009) și director general al unei importante companii din Ploiești, BES, specializată în importul și comercializarea produselor cosmetice. O femeie rară și specială, plămădită din frumusețe, bunătate, cultură și determinare. Am întrebat-o în ce rezidă bucuriile, satisfacțiile domniei sale: ,,Când oamenii apreciează ceea ce faci, atunci când văd bucurie și zâmbete în ochii celor de lânga mine, simt că ștafeta predată de părinții mei a ajuns acolo unde trebuia să ajungă, la sufletele oamenilor. Este poate cea mai intensă și simplă bucurie pe care viata mi-o daruiește, este energia și hrana spirituală care mă impulsionează să merg mai departe, dăruind la rândul meu.”

Arderea de tot și puterea de a merge mai departe
Dincolo de privirea senină și siguranța de sine evidentă, se simte în ființa doamnei Mocanu arderea de tot a unor suferințe purificatoare. Probabil că tocmai acestea i-au modelat felul de a fi și i-au filigranat sentimentele. Are puterea de a vorbi despre durere, cumva, exorcizând-o: ,,Am trecut printr-o perioadă în care, pentru mine, timpul nu a mai existat. Când afli că sufletul pereche, în cazul meu soțul, nu va mai fi, te rupi de tot și de toate și lupți până la ultimul fir de nisip din clepsidra timpului, pentru ca dorința, speranța și viața să biruiască! . A fost prima pierdere foarte grea care a lovit fără milă în tot ce credeam, speram și doream. Însă, cu destinul sau cu Dumnezeu nu te poți lupta, astfel încât, am luptat să învăț cum este să accept realitatea și să îmi doresc să urmez îndemnul de a merge mai departe.” A avut forța de a se ridica și de a-și desăvârși menirea, simțind, după cum mărturisește, că întotdeauna, de oriunde s-ar afla, sufletul pereche îi este mereu aproape. O ține de mână, o vehgează, o sprijină și o iubește. O forță de dincolo de dincolo o ajută să trăiască demn și frumos, să fie ceea ce este și, mai ales, să zâmbească vieții și lumii cu înțelepciune, bunăvoință și grație.

Îi zâmbesc, la rându-mi, doamnei Martha Maria Mocanu, așa, prin cuvinte scrise… Și o asigur că oriunde s-ar afla, în orașul Ploiești unde locuiește sau în orice punct al planetei, înfrumusețează lumea și demonstrează prin tot ce este și face că se poate! Se poate trăi nobil, la adăpostul respectului pentru artă, cultură, valori, normalitate și generozitate. Toate alimentate, din plin, cu iubire.

Parteneri