Codul bunelor maniere! Ce e INTERZIS când mănânci și ce NU trebuie să faci la masă

    masaVi s-a intamplat sa fiti invitati la cina si sa fiti prinsi pe picior gresit in ceea ce priveste bunele maniere la masa, sa nu stiti ce cutit sau furculita sa folositi?

Cutitele si furculitele

Tacamurile asezate la o masa pot da batai de cap celor care nu stiu ce lingura, furculita sau cutit sa foloseasca. Cea mai simpla regula este ca, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai indepartat de farfurie si tot asa. Daca esti invitat la cineva acasa la cineva, asteapta prima miscare a gazdei si urmeaza-o.

Distribuie prietenilor

Lingura de supa

Lingurile de supa pot avea doua forme: una rotunda, ca un castron, si alta in forma de oua. Cand mananci supa, castronul (farfuria) trebuie sa ramana pe masa. Nu se bea supa din bol. Nu se baga toata lingura in gura, ci se soarbe de la marginea ei. Fara zgomot insa.

Servetul de masa

Servetul de masa se despatureste si se asaza pe genunchi. Pe vremuri se punea la gat, dar acum este considerat un gest vulgar. Stergerea cu servetul se face prin tamponare. Daca trebuie sa pleci inainte sa termini de mancat, asaza servetul pe scaun, chelnerul va sti astfel ca urmeaza sa te intorci si nu va ridica masa. Cand ai terminat de mancat, servetul se pune pe masa, in stanga farfuriei, NU pe farfurie.

Paharele de vin

Paharele vor fi asezate in partea de sus dreapta a farfuriei. Si pot fi doua sau patru. Cand sunt patru, primul din stanga este pentru vin rosu (are forma unui bol si este mai mare). Urmatorul este pentru vin alb (este mai mic). In dreapta vor fi paharul de sampanie (sau un pahar mai mic pentru bauturile de la desert) si paharul pentru apa. Daca nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce da semne ca vrea sa-l umple, nu pune mana pe pahar pentru a-l opri. Pur si simplu spune-i ca ai baut de ajuns. Nu tine paharul in mana cand toarna in el chelnerul.

Cum stai la masa

Daca esti invitat la cineva la masa si nu exista cartonase care sa it indice locul, asteapta sa iti indice gazda unde sa stai. Este neplacut atat pentru tine, cat si pentru gazda sa vina sa te ridice. Cand te-ai asezat, picioarele trebuie sa stea ferm pe podea. Nu se intind picioarele in fata, nu se indoaie sub scaun, nu se sta picior peste picior. Coatele trebuie pastrate pe langa corp. Nu te apleci peste farfurie cand mananci. Mancarea se aduce spre gura. In Anglia, mainile se tin in poala cand nu se folosesc. Iar in Franta se tin deasupra mesei, tot timpul. Insa, coatele nu se tin pe masa.

Cand se mananca

Nu se incepe un fel daca nu a fost servita toata lumea. In cazul in care esti in vizita, gazda va da startul mesei. Daca ai luat ceva ce nu poti inghiti, cere-ti scuze si ridica-te de la masa pentru a te “elibera” in alta parte. NU la masa. Nu pune ceea ce ai scuipat intr-un servetel langa farfurie, de unde toata lumea il poate vedea. Sursa.retete.perfecte.md