Comunicat de presă: Comisia Europeană prelungeste si extinde Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat, pentru a sustine economiile europene, în contextul pandemiei de coronavirus

FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românești prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică cu patru programe, aprobate în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat.

Comisia Europeană a anuntat prelungirea până la 31 decembrie 2021 a Cadrului Temporar al ajutoarelor de stat, adoptat în data de 19 martie 2020, pentru a susține economia europeană și companiile, în contextul persistenței crizei generată de pandemie.
Noul amendament al Cadrului Temporar, prevede atât prelungirea, cît și extinderea plafoanelor ajutoarelor de stat premise. Astfel noile valori prevăd ajutoare de stat de până la:
• 225.000 de euro pe companie activă în producția primară de produse agricole (anterior 100.000 euro)
• 270.000 de euro pe companie activă în sectorul pescuitului și acvaculturii (anterior 120.000 de euro)
• 1,8 milioane de euro pe companie activă în toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro).
Prin același amendament, CE a permis introducerea posibilității de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garanțiilor, creditelor, credite punte, în granturi directe, ce pot fi acordate pînă la sfârșitul anului 2021.

Comisia Europeană anunță că ajutoarele de stat vor fi îndreptate, în continuare, către susținerea Mecanismului de redresare și reziliență, pe măsură ce economia europeană iese din faza de criză și face pași către revenire economică.
În acest sens, Guvernul României a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un plan de investiții fără precedent, care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenționare (WAGELEDGROWTH) cu cele de stimulare a investitiilor (INVESTMENTLGROWTH).
FNGCIMM contribuie la relansarea economiei românești prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică cu patru programe, ce au primit aprobare în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST – Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE și IMM FACTOR.
“Aceste noi programe, lansate de către FNGCIMM în anul 2020, reprezintă răspunsul Guvernului și al Ministerului Finanțelor Publice la necesitățile crizei actuale, care a adus multe provocări dar și multe oportunități de resetare a sectorului IMM și de deschidere a sistemului bancar către finanțarea economiei. FNGCIMM a înregistrat în anul 2020 rezultate istorice prin acordarea celui mai mare numar de garantii de la infintarea sa. Astfel, în 2020 s-a aprobat un procent de 12,8% din numărul total de garanții acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garanții reprezintă peste 28,4% din valoarea tuturor garanțiilor acordate de FNGCIMM în toți anii de activitate. În anul 2020 au fost acordate circa de 2 ori mai multe garanții față de anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM INVEST a avut o contribuție majoră. Această creștere semnificativă se datorează în mare parte contextului economic care a favorizat intervenția și utilitatea unui instrument de susținere anticiclic, dar și sinergiei create cu sistemul bancar, care a înțeles să ofere cât mai rapid soluții de finanțare optime, atât pentru menținerea în viață a IMM-urilor aflate în dificultate cât și pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunități de dezvoltare.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Distribuie prietenilor

Prin IMM INVEST, programul care asigură accesul la capital financiar, au fost acordate până la 31.12.2020, 25.586 credite, cu o valoare ce depășește 15 miliarde lei. Aceste credite au fost susținute de ajutoare de stat de peste 291 milioane lei, iar prin program se estimează că au fost salvate peste 443.000 locuri de muncă.
Comisia Europeană a autorizat în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST, pentru a interveni cu masuri adaptate de sprijin in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. AGRO IMM INVEST – Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, va fi disponibil beneficiarilor in perioada imediat următoare. Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE este operațional iar numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program arată că acest instrument financiar nou este foarte necesar IMM-urilor. IMM FACTOR, programul care susține accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, este operational și urmează să producă rezultate în perioada următoare.
Schemele de ajutor de stat sau de minimis care susțin aceste programe, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

* * *

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici i Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituie financiară nebancară, cu capital de risc, nfiinată n scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanări, prin acordarea de garanii pentru instrumentele de finanare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum i creării i susinerii de locuri de muncă, funcionnd ca o societate comercială pe aciuni, cu acionar unic statul romn, sub supravegherea prudenială a Băncii Naionale a Romniei.
Garania FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea mprumutului, fără a depăi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar i se emite la solicitarea instituiilor finanatoare partenere, pentru finanări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanator.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituii financiare n baza unor convenii de lucru. Garania FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanie, plătibilă n maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanatorului, nsoită de documentaia completă, faă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială naională, răspunznd solicitărilor ntreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentane i 3 filiale. n baza apartenenei sale la AECM (Asociaia Europeană a Instituiilor de Garantare – asociaie ce reunete 47 de fonduri de garantare mutuale, private i publice, bănci de dezvoltare i fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum i din Turcia, Serbia, Bosnia i Herzegovina, Federaia Rusă i Kosovo), FNGCIMM funcionează după reguli i principii europene.