• Home
  • Primite de A.M Press
  • Comunicat de presa FNGCIMM privind prelungirea programului IMM Invest si lansarea Subprogramului Agro IMM Invest

Comunicat de presa FNGCIMM privind prelungirea programului IMM Invest si lansarea Subprogramului Agro IMM Invest

Comisia Europeana a autorizat in data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST. In acest sens, a fost prelungita perioada de valabilitate a schemei pana la data de 30 iunie 2021 si a fost obtinuta o majorare a bugetului de la 4.521 mld RON la 7.188 mld RON.

Solicitarea de prelungire si majorare a Schemei de Ajutor de Stat a fost inaintata de catre Guvernul Romaniei pentru a interveni cu masuri adaptate de sprijin in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar si susținerea intreprinderilor mici și mijlocii din aceste sectoare, afectate de pandemia de coronavirus.

Astfel, Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar AGRO IMM INVEST, poate fi accesat pentru acordarea de garantii de stat in vederea accesarii de finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investitii. Beneficiarii grantului sunt intreprinderile mici si mijlocii, intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Prin grant se acorda si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu condiția incadrarii in plafonul de 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 100.000 euro pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar. Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat care sustine intreg programul IMM INVEST, se estimează ca vor beneficia de ajutoare de stat peste 58.000 de IMM -uri.
Numarul total al creditelor IMM INVEST aprobate de catre cei 21 finantatori participanti in program este de 26.544.
Pentru IMM-urile care inca nu au accesat programul si doresc sa se inscrie, este bine de stiut ca termenul de inscriere a fost prelungit, astfel aplicatia imminvest.ro va ramane deschisa pana la data de 30.06.2021.

Reamintim ca in data de 24.11.2020, Comisia Europeana a aprobat o alta schema de ajutor de stat propusa de Romania, in valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde RON) pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin se acorda sub forma de garantii de stat pentru finantarile de tip factoring cu regres, prin programul IMM FACTOR, prin care se garanteaza creditul comercial pe termen scurt si care are scopul de a sustine întreprinderile mici și mijlocii sa acceseze rapid lichidități atunci cand exista varfuri de plati in activitatile curente.
Instrumentul de factoring va fi pus la dispozitia IMM-urilor de catre finanatorii care se vor inscrie in program, iar valoarea granturilor ce pot fi acordate unui beneficiar poate fi de pana la 800.000 de euro, iar pentru sectoarele pisciculturii si acvaculturii, granturile sunt limitate la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar.

* * *

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici i Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituie financiară nebancară, cu capital de risc, nfiinată n scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanări, prin acordarea de garanii pentru instrumentele de finanare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum i creării i susinerii de locuri de muncă, funcionnd ca o societate comercială pe aciuni, cu acionar unic statul romn, sub supravegherea prudenială a Băncii Naionale a Romniei.
Garania FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea mprumutului, fără a depăi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar i se emite la solicitarea instituiilor finanatoare partenere, pentru finanări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanator.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituii financiare în baza unor convenii de lucru. Garania FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanie, plătibilă n maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanatorului, nsoită de documentaia completă, faă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială naională, răspunznd solicitărilor ntreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentane i 3 filiale. n baza apartenenei sale la AECM (Asociaia Europeană a Instituiilor de Garantare – asociaie ce reunete 47 de fonduri de garantare mutuale, private i publice, bănci de dezvoltare i fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum i din Turcia, Serbia, Bosnia i Herzegovina, Federaia Rusă i Kosovo), FNGCIMM funcionează după reguli i principii europene.

Pentru informaii suplimentare :
021.310.18.74 int.193
[email protected]
Marketing si Relatii Clienti

Parteneri