Cozonaci de casă. Cea mai bună reţeta pentru cozonacii româneşti

Nu este sarbatoare fara aroma vanilata care invaluie casa. Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca, se pregatesc in general de Craciun si de Paste.
Ei pot fi rotunzi, drepti, impletiti. Va prezentam o reteta simpla la care un o sa munciti prea mult la framantat si este si foarte gustos.
cozonaci
Ingrediente:
1 kg faina
50 g drojdie
200 g zahar
5 galbenusuri
500 ml lapte
200 g unt
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
1 esenta de vanilie
Ingrediente umplutura:
4 albusuri
4 linguri de zahar
3 linguri cacao
1 esenta de rom
250 g miez de nuca
100 g stafide
250 g rahat
Cum prepari
Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, se amesteca cu o lingura de zahar si putina faina. Se lasa maiaua la crescut.
Intr-un lighean mare se pun faina, se adauga galbenusurile batute cu zaharul, maiaua, jumatate din cantitatea de lapte, coaja de lamaie si portocala, esenta si se incepe framantatul. Din cand in cand se adauga lapte. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Inainte, se topeste untul si se lasa putin la racit. In timp se framanta, turnam unt topit pe fundul vasului. Se framanta energic pana se incorporeaza tot untul. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut.
Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul. Se adauga cacaua, esenta si nucile peste albusuri si umplutura este gata.
Dupa ce aluatul a crescut, se incepe modelatul. Se imparte aluatul in doua, se unge masa cu ulei si se intinde cu mana prima parte de aluat. Se pune jumatate din umplutura pe toata suprafara. Se presara jumatate din stafide si jumatate din cantitatea de rahat taiat cubulete.
Se ruleaza si se aseaza in forma de cozonac. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac. Se acopera tavile cu un prosop si se lasa la crescut cam 30 de minute.
Am introdus tavile in cuptorul preincalzit, la foc mic. I-am lasat o ora. Dupa jumatate de ora i-am intors in cuptor. Incerci daca sunt copti cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata inseamna ca sunt copti.
I-am scos din tavi, i-am uns cu ou batut si am presarat zahar tos. I-am acoperit cu un prosop curat si i-am lasat sa se raceasca.
Sursa : Lyla.ro