Șerban Cionoff: CULMEA „REFORMEI JUSIŢIEI”: PREMIERUL SPUNE UNA, PROCURORII FAC ALTA!

 

O foarte urâtă întâmplare –„urâtă” din punctul de vedere al unui stat de drept şi al unei justiţii cu adevărat independente, nepărtinitoare şi profesioniste – face ca exact  în ziua când premierul Victor Ponta anunţa la şedinţa de Guvern că va fi elaborat un act normativ care să pună capăt hârţuirii bestiale a unor oameni în vârstă pe motiv că au dat mită pentru a-şi obţine pensia, tocmai cei care erau vizaţi ca fiind iniţiatorii şi promotorii acestei debandade să provoace alte grave, incalificabile atentate la demnitatea şi la libertatea omului. Mă refer, cred că aţi ghicit, la anchetele în cascadă pe care le fac procurorii de la cele două instituţii de forţă ale totalitarismului băsist printre nişte pensionari, oameni de condiţie modestă, fără alte mijloace de a-şi asigura cele necesare traiului zilnic în afara unei amărâte de pensii.( Pensii mult mai mici, vă asigur, de cât cele ale procurorilor care au băgat în puşcării oameni nevinovaţi .) Anchete de pe urma cărora , până acum , cinci oameni şi-au pus capul zilelor. De ce au făcut acest pas fatal? Bineînţeles, în urma discuţiilor destinse, civilizate şi liniştitoare pe care le-au avut cu procurorii!

Culmea-culmilor, chiar în răstimpul în care premierul cerea ministerului de resort să elaboreze cât mai repede actul normativ menit să reglementeze, corect, situaţia care tinde să devină de-a dreptul dramatică, pe ecranul televizorului se putea urmări una dintre cele mai paranoide ieşiri la rampă ale procurorilor-hăitaşi. O bătrână dintr-o comună din judeţul Suceava a fost acuzată de către aceşti aşa-zişi apărători ai legii cum că, pentru a-şi rezolva trebile cu pensia, a dat mită „ouă negre”. Chiar că nu văd de ce ne-am mai mira? În ţara în care tot procurorii acuză pe un cetăţean cum că s-a folosit de „procedee paranormale” pentru a-şi manipula partenerii de negociere şi în care, tot procurorii,  iau ca probă materială pentru acuza de „mituire” nişte dolari care aveau să fie emişi de trezoreria Statelor Unite abia peste un an(!!!) la ce ne-am mai putea aştepta?

Aşadar, bătrânica de peste 74 de ani este săltată cu mascaţi şi dusă în dubă, bine păzită, tocmai la Bucureşti! Păi cum altminteri, având în vedere şi luând în consideraţie teribila ameninţare la adresa siguranţei naţionale pe care o reprezenta această veroasă manipulatoare de bani negri, perfid şi mârşav deghizaţi în ouă negre.

Iar toate acestea se petrec în vreme ce dosare grele de corupţie, abuzuri incalificabile şi de sfidări brutale ale normalităţii- adică ale funcţionării statului şi instituţiilor sale pe bază de norme, de legi clare şi ferm aplicate – zac de ani şi ani în sertarele procurorilor „cu Băsescu în suflet”. Asta în vreme ce unii procurori, adevăraţi profesionişti , oameni curajoşi şi verticali, care şi-au permis să spună răspicat adevărul, sunt scoşi cu brutalitate din funcţii. Li se iau , mintenaş, dosarele problemă şi sunt trimişi pe tuşă, cu recomandarea să zică bogdaproste dacă au scăpat doar cu atât!

Dar ceea ce mi se pare cel mai revoltător în toată această urâtă ispravă este faptul că nici până acum  nimeni dintre cei ce conduc activitatea acestor supra abuzive instituţii nu a avut elementarul respect faţă de cetăţeni ca să vină cu o explicaţie cât de cât rezonabilă. Măcar o explicaţie, fiindcă despre scuze nici că putea fi vorba!…

Cât priveşte această ruşinoasă coincidenţă între iniţiativa, absolut corectă, a premierului  de a se pune capăt, prin mijloacele legii, acestei noi specii de abuzuri ale procurorilor şi comportamentul, cinic şi neruşinat al unor asemenea personaje , cred că domnul Victor Ponta însuşi este cel mai în măsură să ne dea răspunsul aşteptat. Înţeleg şi preţuiesc faptul că domnia sa respectă independenţa justiţiei dar, acum, cred că esenţialul este să ne demonstreze că ne respectă pe noi, cetăţenii României.

Pentru asta nu are de făcut decât un sigur lucru: să ceară imediat o anchetă care să stabilească, fără dubiu, vinovaţii şi să propună aplicarea sancţiunilor meritate!  Şi, dacă nu cer prea mult, să monitorizeze aplicarea acestor sancţiuni.

Şerban CIONOFF