Șerban Cionoff: VICTOR PONTA PRINS ÎN RULETA RUSEASCĂ A PROCURORILOR

Întâmplarea face ca, tocmai azi, când am aflat vestea despre decizia DNA de-al trimite în judecată pe Victor Ponta, să citesc o carte pe care pur şi simplu nu o pot lăsa din mână. Cartea se numeşte „Ruleta fatală”, este scrisă de Teodora Bunea Popescu, iar intriga sa este inspirată de motivul ruletei ruseşti, unde norocul şi nenorocul se hărţuiesc mereu în hora nebunească a destinului. Ei bine, despre această ruletă rusească am putea vorbi în acest caz pe care,de-acum, multă lumea a început de-acum să îl numească simplu şi direct: cazul Victor Ponta.
După cum era de aşteptat, cel acuzat a reacţionat , acuzând , la rândul său, obsesia unui procuror neprofesionist de a se afirma inventând nişte lucruri care nu au existat. Reţineţi vă rog sintagma „obsesia unui procuror neprofesionist de a se afirma”, fiindcă o să avem,numaidecât, mare nevoie de ea!
Până atunci, aş face o mică precizare.
Nu îmi stă în fire şi nici nu pot să admit ideea de a mă bucura de răul altuia, fie şi dacă acel „cineva” face mai degrabă parte din persoane care nu îmi sunt agreabile. Iar, dacă nu îmi stă în obicei treaba asta, nici la alţii nu pot să o înghit. De aceea nici nu pot să mă bucur cu gura până la urechi că „procurorii lui l-au înfundat şi pe Ponta!” Deşi trebuie să recunosc, deschis şi fără rezerve, că adevărul rămâne, încă, de aflat, fără patimă şi fără ură…
Deocamdată, aş vrea să discutăm despre un al înţeles al fabulei. Amintiţi-vă, bunăoară, discuţia intensă care s-a purtat cu ceva vreme în urmă pe tema statutului procurorilor, mai precis pe corectitudinea măsurii luate, în cursul funestului său mandat ministerial, de prokuroarea Monica Macovei ( prietenii ştiu de ce am scris „k” şi nu „c”!), prin care procurorii au devenit membrii ai corpului magistraţilor. Şi nu doar că au devenit, dar au dobândit, mai bine spus: au impus, un statut de super-putere în statul de drept, una care dictează cu de la sine putere sentinţe aberante şi abuzive şi în faţa cărora judecătorii nu mai zic nici „pâs”.Sentinţe de pe urma cărora, în cam prea multe cazuri infirmate la CEDO, visteria statului plăteşte despăgubiri babane, fiindcă nema „legea răspunderii materiale a magistraţilor”!
Iar, dacă tot am deschis discuţia asta, amintiţi-vă ,vă rog, doamnelor , domnişoarelor şi domnilor, de magistrala expunere a (încă!) ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc- el însuşi procuror de profesie!- care garanta că pe perioada mandatului său nu se va schimba nimic din statutul procurorilor. Şi, ce-ai al lui, al lui rămâne, nimic nu s-a schimbat.
Dar, nu vă grăbiţi, că asta nu a fost totul, pentru că, întru susţinerea promisiunii , ministrul Robert Cazanciuc l-a citat pe însuşi Victor Ponta. Dar nu în calitate de procuror de profesie sau, mă rog, de rubedenie prin alianţă, ci direct în calitate de prim ministru al României!
În această situaţie, mai multă lume a cerut premierului Victor Ponta să îşi spună răspicat părerea faţă de aceste susţineri. Cum le-a răspuns şeful Executivului? Nu vă grăbiţi să căutaţi răspunsul fiindcă faceţi eforturi fără rost.
Aşa că – sub înaltul patronaj al (încă) ministrului justiţiei şi , până la urmă, al primului ministru-, procurorii şi-au făcut în continuare numărul şi chiar şi-au continuat, mai abitir, cavalcada abuzurilor.
Iată, aşadar, unde l-a adus, acum, pe Victor Ponta, ruleta rusească a „reformei justiţiei” la care s-a jucat cu atâta nonşalanţă.
Sincer să fiu, îi doresc din suflet lui Victor Ponta să reuşească a demonta încâlceala de acuze pe care i le-a ticluit un anumit procuror! Desigur, dacă lucrurile stau precum a declarat domnia sa, cu subiect şi predicat.
Şerban CIONOFF