• Home
  • Rețete
  • Cum faci diferența între hamsii și șprot, să nu fii păcălit pe litoral

Cum faci diferența între hamsii și șprot, să nu fii păcălit pe litoral

hamsii sprot

Turiștii care ajung pe litoralul românesc își doresc un pește proaspăt din Marea Neagră pregătit ca la carte. Hamsiile prăjite se numără printre cele mai gustoase preparate. Dar nu întotdeauna primești ceea ce comanzi. Află cum să faci diferența între hamsii și șprot, ca să nu te păcălești.

Șprotul

Șprotul (Sprattus sprattus) este un pește marin mic de 8-16 cm lungime. Acesta trăiește în cârduri numeroase și este răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Șprotul are corpul alungit, comprimat lateral, acoperit cu solzi relativ mari. Marginea abdomenului are o carenă formată din solzi. Capul mare este comprimat lateral, cu o gură mică, oblică în sus.

Culoarea corpului este verde-albăstruie pe spate și argintie pe laturi. Deasupra botului are o figură triunghiulară neagră.

Hamsia

Hamsia este un pește de mici dimensiuni, care se hrănește cu plancton și trăiește în bancuri de mii de indivizi în Mediterana, Marea Neagră sau Oceanul Atlantic. Peștii formează bancuri enorme în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere.

Hamsia poate atinge 20 – 23 cm lungime, iar mărimea standard pentru comercializare este de 9 cm. Acest pește se hrănește cu plancton, fiind în același timp o resursă importantă de hrană pentru multe alte specii de pești, păsări și mamifere.

Are corpul cilindric, cu abdomenul alb – argintiu și partea dorsală verzuie. Botul ascuțit are o deschizătură care depășește ochiul, ceea ce îi dă hamsiei un aspect de pește răpitor, deși nu este.

Diferența între hamsii și șprot
Ține minte că hamsiile se comercializează de la o lungime de 9 cm. Așadar, dacă primești o farfurie plină cu pești foarte mici, de 4 – 5 cm cel mai probabil este șprot, nu hamsie.

Șprotul are un corp alungit și comprimat lateral, în schimb hamsia este cilindrică. Chiar dacă sunt bine prăjiți, forma corpului se distinge imediat. Așadar, dacă vezi în farfurie pești aproape cât palma de formă cilindrică, aceștia sunt hamsii. Dacă primești peștișori mai mici, cât degetele tale, și cu o formă plată, ușor răsucită, atunci este șprot.

continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Parteneri