Cuvinte folosite adesea greșit

Patetic – este un cuvant folosit gresit. Greseala apare din confuzia creata de cuvantul englezesc „pathetic” care inseamna „jalnic”. In limba romana patetic nu este preluat din cuvantul englezesc, ci din grecescul „pathos” si inseamna „cu intensitate deosebita a sentimentelor prin care se realizeaza o puternica forta dramatica; inflacarare, insufletire, avant, entuziasm”
Este incorecta propozitia: Imi e mila de tine, esti absolut patetic.
Dar este corecta propozitia: Interpretarea a fost patetica, cu totii am ramas impresionati.

Fortuit – nu este un cuvant sinonim cu fortat. Intr-un dictionar al limbii romane, fortuit este definit ca „neprevazut, intamplator, inopinat sau neasteptat”.
Este incorecta propozitia: Am fost fortuit sa ii insotesc.
Dar este corecta propozitia: I-am intalnit in mod fortuit si am decis sa ii insotesc.

A agrea – folosim foarte des acest cuvant pentru a descrie o intelegere, de multe ori pe cale legala (a agreat contractul). In mod normal, a agrea este definit in www.DexOnline.Net ca „simpatiza (in diplomatie), a accepta un reprezentant diplomatic”.
Este incorecta propozitia: Am agreat contactul.
Dar este corecta propozitia: Il agreez, imi pare simpatic.

Distribuie prietenilor

Veleitate – acesta este un cuvant folosit adesea cu sensul de valenta, din cauza apropierii sonore. Veleitate este definit in dictionar ca „dorinta, pretentie sau ambitie nejustificata”.
Este incorecta propozitia: Are veleitati de conducator.
Dar este corecta propozitia: Are veleitati de artist (in sensul ca se vede sau se doreste artist, fara a fi de fapt talentat).

A lua la cunostinta – una dintre cele mai des intalnite expresii folosite gresit in vorbirea curenta. Aceasta expresie nu exista in limba romana, varianta sa corecta este „a lua cunostinta”. De asemenea aceasta expresie se intalneste adesea scrisa cu doi i, „a luat la cunostiinta”. Cuvantul cunostinta este inrudit cu substantivul cunoastere si se scrie cu un singur i.
Este incorecta propozitia: Am luat la cunostinta de problema.
Dar este corecta propozitia: Am luat cunostinta de prolema.

Mai mult pe http://www.economica.net