• Home
  • Fapt divers
  • De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață” și ce înseamnă, de fapt

De unde vine expresia „moaș-ta pe gheață” și ce înseamnă, de fapt

carte

Având în vedere cât de veche este limba română, faptul că există și unele expresii pe care chiar și noi, ca vorbitori nativi, nu reușim să le explicăm cu precizie, nu va surprinde pe nimeni. De-a lungul secolelor, limba noastră s-a schimbat constant, iar astăzi există unele arhaisme și regionalisme care sunt extrem de greu de înțeles pentru cei mai mulți dintre noi. Iar o asemenea expresie este și „moaș-ta pe gheață”!

Se pare că, deși această expresia putea fi auzită de-a lungul întregii țări, iar poate că unele persoane încă o folosesc, ea provine, de fapt, din Bucovina! Iar în ce privește explicația înțelesului acestei expresii, ei bine, părerile sunt împărțite! În primul rând, se pare că în zona de unde provine expresia, „moș” și „moșică” înseamnă „bunic”, sau „bunică”. Mai poate fi vorba și despre persoana care asistă femeia la naștere. Iar restul expresiei ar face trimitere la acțiune violentă.

Astfel, expresia poate fi folosită atunci când vrei ca cineva să te lase în pace. De asemenea, ea mai poate fi și un tip de blestem. Mai precis, deoarece moașa alunecă pe gheață, se înțelege că nu vrem ca persoana căreia îi spunem aceste vorbe să se fi născut, scrie click.ro.

Parteneri