• Home
  • Fapt divers
  • Dragobetele. Tradiții care aduc noroc și se împlinesc în această zi

Dragobetele. Tradiții care aduc noroc și se împlinesc în această zi

dragobetele 1

An de an, în data de 24 februarie, este sărbătorit Dragobetele, protectorul iubirii. Legenda care circulă în localitatea Albeni, din Argeș, spune că Dragobetele este fiul Babei Dochia, un tânăr frumos şi nemuritor precum Sânzienele şi Rusaliile. Legenda mai spune că oamenii nu le pot vedea pentru că lumea este plină de păcate.

O altă legendă spune că Dragobetele, tânărul frumos, iubăreţ şi îndrăzneţ, fura inimile fetelor şi nevestelor tinere. Din acest motiv, el a fost metamorfozat de Maica Domnului într-o plantă numită Năvalnic, pentru că iubirea Dragobetelui era ca un joc năvalnic.

De Dragobete, și în zilele noastre se fac logodne simbolice
De Dragobete se mai fac şi în zilele noastre logodne simbolice care se respectă până la Dragobetele din anul următor. Deseori, cu prilejul acestor „logodne”, tinerii se cunosc mai bine, îşi apreciază calităţile şi, de la logodna simbolică până la adevărata logodnă, mai este doar un pas. Membrii comunităţii care sărbătoresc Dragobetele urmăresc cu atenție dialogul celor logodiţi în această zi şi estimează la câte căsătorii vor participa în toamna acelui an. În ziua acestei sărbători dedicate iubirii, bărbaţii şi femeile trebuie să evite controversele, pentru ca iubirea să nu fugă din căminul lor.

De Dragobete trebuie să întâlnești o persoană de sex opus
Este un semn de rău augur, dacă un tânăr sau o fată nu întâlneşte de Dragobete un reprezentant de sex opus, pentru că, până la anul viitor, acea persoană rămâne singură şi iubirea adevărată o ocoleşte.

Dacă auzi cum cântă pupăza eşti norocos
Dacă în ziua de Dragobete ai şansa să auzi cum cântă pupăza, vei fi norocos tot anul. Când plouă în ziua de Dragobete, în mod sigur, primăvara va veni mai repede şi va urma o vreme frumoasă.

Ziua de Dragobete poartă noroc îndrăgostiţilor care investesc în cadouri- simbol pe care le oferă persoanei iubite.

În mediul rural, sărbătoarea este recompensată de Dragobete
De asemenea, persoanele harnice şi cele care nu trişează în dragoste sunt ajutate de Dragobete să aibă un an îmbelşugat. În numeroase localităţi rurale, de Dragobete se scot din pământ rădăcini de spânz, iar sătenii le folosesc ca plantă de leac pentru tratarea multor afecţiuni.

Nu trebuie să plângeţi în această zi
În localităţile unde se sărbătoreşte Dragobetele, localnicii nu au voie să plângă, pentru că lacrimile aduc necaz. De Dragobete, voia bună este însoţită de urarea: „Dragobetele sărută fetele!” În tradiţia populară, în acestă zi păsările se împerechează, se strâng în stoluri şi încep să-şi dureze un cuib.
De Dragobete, românii trebuie să se bucure de venirea primăverii, de trezirea naturii la viaţă, să sărbătorească dragostea şi să fie mai tandri cu persoana iubită, dăruindu-i acesteia un dar cu semnificaţii profunde .

Se respectă jurământul de fidelitate
Un ritual practicat în ziua de Dragobete, mereu în actualitate, se referă la respectarea jurământului de fidelitate. Ritualul are puterea să alunge gândul despărţirii tot anul.

Continuarea aici

Parteneri