Duminica Sfintei Cruci, încărcată de semnificații

 

Duminica Sfintei Cruci este cea de-a treia duminică din Postul Paștilor. Are o importanță deosebită, căci este încărcată de semnificații.
A treia duminică a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci e cea de la jumătatea postului. Căci noi înşine trebuie să ne răstignim acestei lumi pentru a putea împlini porunca lui Hristos. Crucea Sa e cea care dă sens celorlalte cruci. Și are putere mântuitoare. La fel cum cununa de spini dă sens tuturor cununilor mucenicești. Înainte de Duminica Sfintei Cruci, Biserica ne îndeamnă la introspecţie. Începând cu această duminică, atenţia se concentrează asupra tainei suferinţei lui Hristos, patimilor şi morţii Sale.
Păresimile sunt cele 40 de zile de Post al Paștilor. Poartă în ele mesajul pocăinţei şi al răstignirii faţă de lume. Și sunt o invitaţie la trăirea pentru Duhul Sfânt. Noi suntem în Hristos şi Hristos este în noi. Noi suferim alături de El, pe Golgota. Iar El, locuind în noi, ne uşurează propriile suferinţe. Crucea, prin simbolistica ei, reprezintă întreaga istorie a mântuirii, a calvarului. Dar este şi asumarea darurilor prin pocăință. Este o taină a crucii la care doar cei angajaţi în acest efort au acces.

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro