Depresia de duminică. De ce ne apucă tristețea la finalul weekendului?

Ideea inceperii unei noi saptamani reuseste sa umbreasca adesea ultimele ore de weekend. Ziua de luni este considerata de majoritatea oamenilor ca fiind mai neplacuta si mai dificil de parcurs deoarece este asociata cu reluarea responsabilitatilor de serviciu sau cu reintalnirea cu stresul si termenele limita.
Psihoterapeutul Monica Burcea de la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin ne spune cum se manifesta Sindromul de duminica seara si ce trebuie sa facem pentru a-l evita.
Pe masura ce inceputul unei noi saptamani de munca se aporpie, majoritatea oamenilor intra intr-o stare de incordare sau de tristete, de apatie care ii impiedica sa se poata bucura de finalul de week-end. Este vorba despre senzatia „pierderii libertatii”, traire ce se transforma in zilele de vineri dupa-amiaza in senzatia de „recastigare a libertatii”. Din acest motiv retelele de socializare abunda in zilele de Luni de mesaje apatice „iar e luni..” iar in zilele de Vineri de mesaje vesele „Uraaa, e week-end..”
Apatia de duminica seara nu este o depresie propriu-zisa si nu trebuie sa ne alarmeze insa este indicat tinem cont de intensitatea acestei trairi deoarece ne poate oferi indicatori realisti despre gradul de satisfactie la locul de munca si despre cat deintens resimtim stresul. Daca dupa-amiezele de duminica vin impreuna cu un grad de tristete, de blazare care ne influenteaza programul si relationarea cu cei din jur, este indicat sa fim precauti deoarece, in timp, se poate instala o depresie.
O alta urmare a acestor stari specifice sfarsitului de week-end o reprezinta calitatea somnului de duminica spre luni. Cu cat stresul reinceperii unei noi saptamani de munca este mai mare, cu atat calitatea somului scade putand merge pana la insomnie. Cercetarile arata ca cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte, pe termen lung sunt cu 30% mai predispusi starilor depresive decat ceilalti.

Continuarea pe doctorulzilei.ro