Emilia Diaconescu: Teleorman, Marin Preda si…TATA

 

Intotdeauna am iubit locul in care m-am nascut iar dorul de satul meu este permanent viu,desi ,din 1979, locuiesc in Roman!Ca profesoară, obisnuiam sa spun,cand era momentul potrivit,ca judetul Teleorman a dat cateva personalitati mari si importante:Gala Galaction,Zaharia Stancu,Marin Preda,Liviu Vasilica si….eu! Bineinteles,totul era sub forma de gluma ,iar elevii mei de a XII-a o apreciau!
Toti cei amintiti mi-au placut ,le-am citit opera,sau ,ca in cazul lui L.Vasilica,i-am ascultat cu dragoste cantecele.Vorbind despre ei,mi se umplea sufletul de mandrie,bucurie,implinire.Marin Preda a fost ,dintre toti,scriitorul citit si recitit de cele mai multe ori,chiar daca,si in scrierile lui Zaharia Stancu(,,Descult,, de exemplu) ma regasesc, iar locurile actiunii romanului sunt foarte aproape de satul meu natal(Secara,Ologi,Dracea,Carlomanu,Salcia).
La Marin Preda (provenit din nordul judetului,eu din sud) am gasit o sumedenie de afinitati.Povesteste despre primii ani de scoala ,cand nu avea incaltaminte,haine,carti ,caiete.Eu,desi nascuta mai tarziu(1950),am cunoscut multe din lipsurile amintite de marele scriitor.Nu aveam pantofi si mergeam(ca majoritatea colegilor) desculta la scoala,pana veneau frigul si ploile toamnei.Atunci luam cizmele de ,,guma,, ,sparte si astea,ramase de la surorile mai mari.
La capitolul ,,haine, imi amintesc de celebrul ,,raglan,, maron pe care l-am purtat toate cele cinci fete ale familiei.La mine si la ultima sora, ,,raglanul,, era întors pe cealalta parte a stofei de catre mama,pentru ca,de prea mult purtat,respectiva haina se tocise serios.Norocul nostru a fost mama,croitoreasa priceputa,care ne facea ,din hainele lor mai vechi,haine pe masura noastra.Atunci se desfasura operatiunea ,,serj din pod,, ,asa cum spunea tata cand aducea din pod haine pe care mama le refacea pentru noi.N-am inteles decat foarte tarziu expresia folosita de tata,care provenea de la numele unei tesaturi, Serje,pe care tata o intalnise,presupun,in numeroasele carti pe care le citea.
Despre ghiozdan,nici vorba! La inceputul clasei intai,mama mi-a facut o traistuta din panza in care imi puneam cele necesare scolii si in care,pe timp de ploaie,totul se uda.In clasa a V-a am facut un salt urias:cu 25 de lei tata mi-a luat o mapa maron,cu fermoar,pe care am tinut-o si in toti anii de liceu!
Cartile erau scumpe si ,in primii ani de scoala,mergeam la colegul si vecinul meu, Mugurel(cu care eram si rude) si scriam de pe cartile acestuia.Mama lui,tusa Marioara,venea la mama si ii cerea sa-i faca vreo bluza sau fusta ca,de,si Emilia scria dupa cartile lui Mugurel….
In anii gimnaziului s-a introdus gratuitatea manualelor si nu au mai fost probleme in domeniul asta.
Revenind la Marin Preda,pot sa spun ca in Ilie Moromete eu l-am recunoscut pe tata,care,in ciuda vietii foarte grele(orfan de razboi si dat ,,sa-l creasca,, unor batrani de peste drum,de catre bunica) a invatat sapte clase in sat,a citit enorm si a dobandit usurinta exprimarii si a versificatiei.Ca Moromete si tata punea porecle oamenilor,porecle care se lipeau definitiv de acestia.Tata discuta politica in sat ,venea acasa,cu fratele lui mai mare si comentau cele citite in ziar sau auzite de el la ,,galenă,, .
In 1968,la invazia Cehoslovaciei, mama si cu mine i-am luat,in rate,un aparat de radio la care asculta,in tinda, ,,Europa libera,,.De la el am aflat si noi de Noel Bernard,Ioana Magura,Cornel Chiriac, N.C.Munteanu,V.Ierunca,M.Lovinescu s.a.Cred ca a avut de suferit in urma ascultarii acestui post,a fost chemat pe la Militie sa recunoasca niste versuri(nu erau ale lui) scrise pe o combină(,,Combaină,combaină,ne-ai lasat fara faină!) si alte asemenea incidente.
Tata a iubit,cum am mai spus,cartea,scoala si cred ca reusita mea la Facultatea de Istorie a fost pentru el si o implinire personala.Imi pare rau ca s-a stins foarte repede(avea putin peste 75 de ani)….Spun asta acum,cand si eu am 67 de ani si as vrea ca sfarsitul meu sa fie cat mai departe.
Mama,tata,desi ati trecut dincolo,sunteti permanent in gandul meu!