Florentin Scalețchi: ABUZURI CARE NU MAI ÎNCETEAZĂ!

Nu cu mult timp în urmă, aflat într-o delegaţie oficială în ţara vecină, Ucraina, am fost solicitat ca, prin intermediul Compartimentului Juridic al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, să-l susţin, din punct de vedere juridic, la instanţele unde este chemat să-şi dovedească nevinovăţia, pe cine credeţi? Pe preşedintele UDUR- Uniunea Democratică a Ucrainenilor din România – aflat de circa cinci ani în zona Cernăuţi, Ucraina.
Am întâlnit un om robust, plin de energie, mereu activ care, totuşi, a fost îngenuncheat prin abuzul puterii. Cu lacrimi în ochi, mi-a depănat drama prin care trece şi abuzurile la care a fost supus de organele punitive ale statului român din judeţul Suceava şi care parcă nu se mai sfârşesc.
Cum România este vestită prin dictonul „Orice lucru bine făcut nu trebuie să rămână nepedepsit”, îi vine ca o mănuşă acestui domn care, după ce s-a dovedit a fi un gospodar desăvârşit, şi-a irosit propriii bani în proiecte de utilitate publică pentru toţi cei pe care îi păstorea în calitate de preşedinte al comunităţii de ucraineni români din zonele limitrofe graniţei cu Ucraina.
A reparat drumuri şi podeţe, a construit biserici, a susţinut familii nevoiaşe, a reparat şcoli şi s-a implicat în viaţa comunităţilor locale.
A avut foarte mulţi prieteni, fără să scape însă de invidia celor care îi râvnesc locul şi îi doresc răul. Şi răul a venit char de la un politician din preajma lui, dar şi prin intrigile preşedintelui de atunci al României, pe nume Băsescu Traian, care a identificat în el un eventual contracandidat. Domnul Morhan l-a ajutat pe acest aşa-zis coleg, de fapt, un ticălos, cu un împrumut de 85.000 euro tocmai când îi era lui cel mai bine şi, drept mulţumire, i-a intentat un proces mincinos cu organele locale în faţa cărora s-a pus preş, desigur neavând nici banii să-i dea înapoi.
A fost condamnat la trei ani şi şase luni ca ultimul borfaş, a fost încarcerat şi-a executat pedeapsa ca un deţinut exemplar şi a fost eliberat condiţionat.
A plecat în Ucraina unde a solicitat azil politic, care i s-a şi acordat. Dar, de parcă nu ar fi fost de ajuns un abuz, abuzurile la nivel local în ceea ce-l priveşte pe acest om au continuat, cu implicarea atât a Poliţiei cât şi a şefului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, indivizi care, în ziua de azi, au fost dovediţi a fi la rândul lor nişte infractori.
Ce este de-a dreptul de neînţeles este că toate dosarele acestei victime sigure au ajuns şi au fost judecate de aceeaşi judecătoare de la Tribunalul Suceava, în persoana doamnei Brumă. Orice încercare a avocaţilor de a o recuza pe această judecătoare, care este clar că are o părere preconcepută şi se uită la domnul Morhan ca la un infractor „în cascadă”, au eşuat.
Este o situaţie care va trebui reglementată chiar de CSM. Dar cea mai gravă şi totuşi de neînţeles pentru o situaţie de normalitate în justiţia din România este faptul că domnul Morhan este solicitat de Parchet şi de doamna judecător Brumă să fie adus în România, motiv pentru care a fost reţinut în Ucraina, în două rânduri, tocmai pentru a fi pus la dispoziţia autorităţilor româneşti.
Numai că, de cinci ani de zile, de când se încearcă această procedură, totuşi domnul Morhan a executat alţi trei ani de închisoare în Ucraina în arest preventiv cu peste trei ani pedeapsa primită în ţara lui, reuşind să execute, de fapt, şase ani de închisoare pentru trei ani şi şase luni de pedeapsă.
Oameni buni, oare de ce este atât de greu să constaţi din documente acest lucru?
Sigur nu se vrea, atâta timp cât, în loc de o contopire firească, s-a apelat din nou la un subterfugiu de a cere printr-o adresă punctul de vedere al Ministerului Justiţiei.
E clar că abuzurile continuă sub diferite forme, în ceea ce-l priveşte pe domnul Dumitru MORHAN.
Promitem o implicare serioasă a OADO, în acest caz de abuz continuat.
Vom reveni!

Preşedinte fondator al OADO
Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI