Florentin SCALEŢCHI: Ţara noastră aur poartă, Noi plecăm din poartă în poartă

 

Poţi fi sigur de faptul că vom avea de-a face cu un faliment zdrobitor al politicii unei ţări, când vezi că rândul celor care emigrează se îngroaşă de la o zi la alta, sau oameni care nu îşi mai doresc să rămână la casele lor, dintr-o excursie ieftină cu autocarul în occident, aleg să plece definitiv din ţară. Mai sunt o categorie, care aleg să plece după un loc de muncă şi uită să se mai întoarcă acasă, fără regretul că cineva din ţara natală se mai gândeşte la ei.
Practic, ce ar trebui întreprins pentru a opri această „hemoragie” a celor care părăsesc ţara? Să analizăm, la rece, acest fenomen, care ar fi cauza? E oare de tip social?
De ani buni, România nu îşi permite salarii mai mari de 300 Euro/lună, în timp ce, să o spunem pe şleau, mijloacele de informare pentru cetăţenii noştri sunt cu totul altele şi ofertele externe sunt cât se poate de generoase în domenii precum IT, categoria medicilor şi a asistentelor sanitare sau cea a băncilor. Grav mi se pare faptul că scoatem pe bandă rulantă absolvenţi de facultăţi, fie ele de stat sau private, cărora nu le putem oferi locuri de muncă.
Comparativ cu epoca ,, de mare glorie ” a României din perioada comunistă şi a dictaturii ceauşiste, când o cerere de emigrare era echivalentă cu trecerea celui care şi-a permis acest lucru, printr-o inchiziţie instituţională, individul trăind, pe perioade lungi de timp, un adevărat calvar al propriei lui existenţe şi nu numai. În timp ce, tot la fel de ostracizaţi erau şi familia sau neamurile lui până la gradul 4. Oare ce puteai face în acea perioadă, cred că aproape nimic, orice încercare de dezidenţă era oprită cu brutalitate de statul Dictatorului Ceauşescu! Practic, îşi pierdeau libertatea!!!
Ce am primit de la occident, după revolutia din Dec.1989, când Dictatorul şi regimul comunist s-au prăbuşit şi au fost deschise graniţele? Imediat, foarte mulţi conaţionali au ales să plece definitiv sau temporar la muncă în strainătate, în afară de toţi cei care aşteptau de ani buni reîntregirea familiei, care trecuse fraudulos graniţa, defectase, sau primise plecarea oficial. Şi ce a urmat! Tragedie, am ajuns să culegem căpşunile europenilor, să spălăm la fund toate babele şi moşii occidentali şi să umplem Europa de prostituate, şi cel mai grav mi se pare decizia prin care medicii şi asistentele din spitalele noastre au ales aceeaşi cale.
Ţara s-a depopulat şi-am rămas cu trei meserii de bază, mulţi care sunt astăzi bodygarzi, prostituate şi băgători de seamă, care s-au apucat să facă politică într- o ţară aflată în disoluţie.
În această catastrofă umană, s-a găsit un iresponsabil, pe numele lui Băsescu Traian, care din poziţia de Preşedinte al Statului Român, şi-a permis nesimţirea să afirme public că cetăţenii români sunt liberi să plece unde vor ei, dacă nu le convin condiţiile din această ţară.
Ce se poate face ? Simplu, pentru a fi o ţară cu potenţial, în primul rând am avea nevoie de o clasă politică responsabilă şi serioasă, în nici un caz ce vedem azi, şi cât de departe sunt ei de idealurile românilor, fără să se gândească , măcar o clipă, la ce viitor vor lăsa copiilor noştri.
Dar totuşi, cred că, este obligatoriu să se treacă la reindustrializarea ţării după ce fosta industrie grea şi uşoară a fost distrusă şi vândută , pe bucăţi, la fier vechi şi obligatoriu să schimbăm paradigma ca dintr-o agricultură de subzistenţă să trecem la agricultură de performanţă, care să ofere atât românilor, cât şi la export, produse agricole multe, competitive şi de calitate, şi desigur imperativ necesar este să reuşim să racordăm o dată pentru totdeauna, România cu Europa prin autostrăzi performante, după ce timp de 27 de ani nu am făcut prea multe în acest domeniu vital, pentru orice ţară din lume.
Succes naţiune !

Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI