Florentin Scaleţchi: Un tablou apocaliptic!!!

 

Am mai avut ierni, dar ca asta parcă nu a fost niciuna pentru contemporanii noştri! Suntem de-abia la mijlocul iernii şi un virus gripal, de o virulenţă rar întâlnită, a produs până acum, când scriu aceste rânduri, deja 39 de decese (între timp cifra s-a dublat) şi peste 6.800 de cazuri de gripă în rândul copiilor şi al bătrânilor. Şi perspectivele sunt în continuare sinistre! Se va declara o epidemie de gripă după ce toate şcolile au fost închise pentru patru zile şi o parte din spitale au interzis vizitele la cei internaţi, accesul fiind permis exclusiv personalului angajat. Constatăm sute, chiar mii de cereri de ambulanţe de urgenţă, sau SMURD-ul la 112, ale unora care solicită asistenţă medicală pentru convulsii gripale, dar şi pentru luxaţii sau fracturi cauzate de „patinoarul” creat în întreaga ţară de teribilele ploi de gheaţă, şi asta în condiţiile în care toate spitalele din România sunt burduşite de bolnavi care aşteaptă să fie consultaţi în regim de urgenţă. Am luat cunoştinţă de accidente la care nu ne-am fi gândit niciodată că ar putea fi posibile, precum alunecarea sub tramvai a două persoane, incident teribil şi înfiorător, soldat cu amputarea picioarelor celor implicaţi. Localităţi întregi, cu mii de case, au rămas fără energie electrică. Sunt zone întregi izolate şi legăturile blocate din cauza că autostrăzi şi drumuri importante din ţară au fost închise. Nu a trecut o săptămână de la Dumnezeu să nu avem incidente în sistemul de căldură RADET, cu consecinţe pentru toţi utilizatorii racordaţi la sistem. Mulţi români au simţit pe propria piele ce înseamnă să trăieşti într-o locuinţă neîncălzită la temperaturi care încep cu minus. Şi asta în condiţiile în care facturile, emise pentru a fi plătite contra acestui serviciu prost gestionat, au explodat!

Mijloacele de transport din toată ţara sunt deplorabile, prea vechi, de mult expirate ca termen de funcţionare, insalubre, neîncălzite, pestilenţiale, care produc victime în rândul călătorilor nevoiţi să le folosească. O tânără de 17 ani suferă şi azi, după ce a avut parte de nenumărate operaţii la cap şi corp, pentru că Societatea de Transport Ploieşti a avut nemernicia de a pune în circulaţie o rablă de autobuz ce demult trebuia casat la fier vechi, căruia i-au căzut geamurile în timp ce transporta pasageri. Am avut parte de maşini avariate, trenuri înzăpezite, vagoane deraiate de pe şine, nenumărate pene de curent, mii de pomi căzuţi, dar şi stâlpi de telegraf, sute de răniţi, oameni accidentaţi pe trecerea de pietoni sau în staţiile de benzină, mii de tamponări pe drumurile publice din cauza poleiului depus în strat mare, copaci cu crengi pline de gheaţă prăbuşiţi peste maşini şi oameni, periclitând şi chiar blocând traficul pe străzile oraşelor şi pe drumurile publice.

Distribuie prietenilor

Ce este oare de făcut??? Consecinţă a impotenţei administraţiilor locale şi naţionale, suntem sfătuiţi să stăm în casă, de parcă nu am avea serviciu, nu trebuie să ne aprovizionăm cu alimente şi medicamente! Au trecut două săptămâni de gripă extrem de virulentă (când apar aceste rînduri mai adîugaţi o săptămână), timp în care, aşa cum vă spuneam, ne-au murit conaţionali prin diverse spitale din ţară de la o oră la alta, dar, pentru că un „deştept” a stabilit că sunt necesare trei săptămâni de cazuistică, nu s-a putut declara şi trece la epidemie de gripă, aşa cum au făcut bulgarii ! Asta în condiţiile în care vaccinul antigripal în multe zone ale ţării a fost epuizat.

Viitorul apropiat rămâne sumbru, atâta timp cât suntem anunţaţi că vor mai fi fenomene meteo extreme şi, având în vedere modul defectuos în care sunt gestionate astfel de situaţii la nivel naţional, cred că pentru această stare de lucruri se potriveşte din plin afirmaţia unui prost, cândva Primar general al capitalei, şi anume, „nici iarna nu-i ca vara”, de parcă românii ar fi un popor lipsit de inteligenţă!