Florin Chilian: Rechizitoriu la X Factor și Vocea României. Viermuiala unei industrii inumane

 

FLORIN-CHILIAN   Florin Chilian, personalitate a muzicii românești, desfășoară un adevărat rechizitoriu, pe blogul său, în legătură cu show-urile X Factor și Vocea României. El crede că aceste emisiuni care fac profit exploatând inocența unor tineri și chiar copii, mai mult distrug decât construiesc. Ele îndeasă în cârciuni mai apoi vedetele de o clipă, care se văd abandonate, la cheremul impresarilor și organizatorilor de spectacole din ce în ce mai ieftine în care artistul câștigă 20 la sută, iar  samsarul 80. Iată ce notează Chilian:

„Ceva bun tot au făcut << Vocea României >> si << X Factor >>.

Distribuie prietenilor

Au umplut carciumile de cantareti iar asta e perfect pentru betivi.

Acum, serios vorbind, singurii castigatori adevarati sunt proprietarii statiilor TV care organizeaza intamplarile astea. Despre concurenti sau castigatori…

Povestea lor este trista dupa parerea mea. Castigatorii – 5 ani legati cu un contract de o casa de discuri cvasi neinteresata de “produs” dar mai ales inexistenta intr-o piata muzicala ce traluceste prin absenta. Contractul este insa cea mai mica problema a partcipantilor sau al eventualului castigator.

O problema nu este nici aceea ca participantii sunt luati imediat de “impresari”, ca sunt tarati prin toate carciumile, in toate barurile si la toate susele pe bani foarte putini pentru “artisti” si mai multi pentru “promotori”.(intre 40 si 80% castiga impresarii). Doar trag in jos toata piata, atata tot si asta nu e grav. 
Fiecare dintre noi este fix atat de ieftin pe cat este de talentat:)

Pericolul cel mare pandeste la nivel emotional. Oare cum se descurca ei, uman vorbind, dupa o asa supraexpunere?! Cum negociaza ei oare disparitia aproape imediata din centrul interesului dupa ce saptamani in sir au fost buricul lumii?

Trecand peste faptul ca unii dintre ei chiar ajung sa se creada artisti, ma intreb cum se intampla decompresia la aia mai normali la cap dintre ei?

Cred ca aici este o problema uriasa si mai cred ca producatorii ar trebui sa le asigure pe langa tot ce le impun prin contract si consiliere psihologica. Nu glumesc deloc. Nu este nimic de gluma aici.

Din nefericire au fost multe drame al caror nefericiti protagonisti au fost artisti mari, cu o lunga cariera in spate, artisti care pur si simplu nu s-au putut adapta trecerii in anonimat si au clacat. Au fost adolescenti care au avut un succes enorm la varste fragede dar carora acest succes le-a generat traume cumplite ce nu se vor vindeca prea curand.

Poate ca oamenii mari din jurul acestora, familia, prietenii, echipele manageriale (stiu, este o enorma exagerare la noi termenul de echipa manageriala dar suna bine…), poate nici acestia nu au fost pregatiti sa faca fata succesului lor si au fost partasi, daca nu chiar autorii de drept si de fapt al acestor drame. Cum sa se descurce niste copii asa cum sunt marea majoritate a concurentilor din show-urile astea “Vocea romaniei”, “X Factor”?!

Mai este unul in care copiii de varste extrem de fragede sunt concurenti “KidSing” parca – de departe cel mai nociv – si mai face cineva o montruozitate d-asta de spectacol televizat „Next Star”. Copii care nici macar buletin nu au, la fel de nociv pentru psihicul de mai tarziu al actualului copil.

Tot felul de personaje in jurul acestor evenimente televizate. Prezentatori, jurati…

Daca la << Vocea romaniei >> si << X Factor >> nu vezi copii in concurs, poate numai vreun jurat de tip “produs media”, care nu va putea canta live nici daca se va naste viu data viitoare (Acum, asa cum e ar fi perfect sa faca reclama la mijloce de contraceptie), cu ceilalti prezentatori si jurati de la show-urile cu copii sigur e o mare buba si nu cred ca numai la cap ci si mai jos oleaca, in stanga, unde se tinea inainte inima. Acum este portofelul.

Atat de prost nu sunt, adica chiar atat de prost nu sunt nici macar eu, sa nu pricep ca odata ce se scumpesc banii ies adevaratele caractere la lumina.

Dar sa faci bani pe spinarile unor copii care la 12 ani danseaza si se mangaie lasciv in fata voastra, pentru voi, la tv pentru a “castiga”?!!!

Mai oameni mari! Mai reperelor morale! Mai exemplelor! Parca e prea mult.

Cum să poată negocia pustii ăștia succesul fara nici un ajutor pentru a putea depasi cu bine, mai apoi, abisul emotional in care te scufunda absenta acestuia?!

Trebuie, cred eu, ca beneficiarii financiari ai unui astfel de show sa nu se gandeasca numai la bani ci si la pericolul adevarat care pandeste undeva in umbra, ascuns in emotia generata de o asa expunere intr-o asa competitie concurentii”.

(Text publicat pe blogul lui Florin  Chilian)