Gabriel Liiceanu, despre ”jurnalismul infracțional’ și transformarea ”celor fără dinți” în iubitori ai celor ”din palate cu piscină”

 

Gabriel Liiceanu publică în contributors.ro un text dur la adresa unui „canal al jurnalismului infracțional”, plângându-i pe cei care, în lagărul de educare al propriei locuințe, învață să-și iubească și să-și apere călăii. Astăzi, având ”profesioniști ai intoxicării”, ”gâdele” nu te mai bagă cu capul în hârdău, ci, cu ”aerul ubui misionar”, îți ucide creierul. ”Cei fară dinți” devin astfel apărătorii celor cu palate și piscine, călăii își scot victimele la contramanifestații.
„(…) Astazi avem televizor, avem profesionisti ai intoxicarii (care-si spun „jurnalisti” sau „moderatori”), iar „victimele” si calaii” nu mai arata nici ele la fel. Astazi, lagarul de reeducare a fost mutat in sufragerie, in fata televizorului, victima sta pe un scaun sau pe o canapea, bea bere sau rontaie snack-uri, iar tortionarul ii suceste creierii instalat pe un ecran. Astazi gâdele nu te mai baga cu capul in hardau; astazi el are aerul pios al unui misionar, are indignarea in gat si marile cuvinte ale umanitatii – cinste, adevar, dreptate – pe buze.
Astazi, fecalele sunt pregatite pentru a fi inghitite cu creierul. Iar rezultatul este magnific: un post de televiziune transformat in centru de reeducare avariaza, in cateva ore, mintile catorva milioane fata de cele cateva sute, in cativa ani, dintr-un lagar de reeducare. Mai rau: prin ingredientele de tabloid pe care le introduc in noua dieta excrementiala destinata „consumului spiritual” – prin calomnie, linsaj public si senzationalul de mahala –, aceste canale ale jurnalismului infractional produc pe banda, in numele „libertatii de expresie”, victime addicted, care isi revendica portia de drog in fiecare seara. Dupa care, „raspandind in aer un aspru miros de saracie, umilinta si neputinta” (Delcea&Barbu), ele sunt scoase in piata si puse sa-i aplaude pe cei care, furand tot, i-au lasat, ca simbol al mizeriei lor, cu gurile stirbe.
Ce siguri sunt, iti spui, politicienii nostri care au devastat Romania, pe operatia de intunecare a mintilor desfasurata in anii tranzitiei, daca au curajul sa deschida in plina piata, ca la Pitesti sau la Cotroceni, vitrina mizeriei poporului roman! Si ce cinism, Dumnezeule!, sa expui in fata intregii lumi victimele jafurilor tale sistematice din ultimele doua-trei decenii!
L-am auzit pe seful unui partid din Romania auto-intitulat socialist – vorbea de la nivelul palatelor sale, al hotelurilor sale, al piscinelor si terenurilor de tenis „dotate cu nocturna” – adresandu-se celor-fara-de-dinti, inainte de a-i trimite la „contra-manifestatie”, cu aceste cuvinte: „Sa le spunem alegatorilor nostri ca pot avea o viata mai buna”.
Aceasta este esenta „reeducarii”, pesemne cea mai inalt-luciferica performanta a raului: a impinge victima pana in punctul in care devine apta sa preia partitura supliciatorului sau. Cum de e permisa in zilele noastre, dupa ce i-ai rapit unui popor discernamantul, o asemenea scamatorie? Cum sa transformi raul pe care i-l faci cuiva in prilej de recunostinta? Imi vin in minte teribilele cuvinte ale lui Francois Furet cu care se incheie Prefata la editia franceza a cartii lui Ierunca, Fenomenul Pitesti: ‘Cei morti acolo si cei care au supravietuit au fost privati pana si de propria lor nefericire’”, scrie în contributors.ro, Gabriel Liiceanu.