Gem de prune – rețetă tradițională

Gem de prune

Unul dintre cele mai populare și mai la îndemână gemuri este gemul de prune, care se remarcă prin gustul puternic dulce-acrișor.
Acesta este ideal pentru realizarea de prăjituri tradiționale, de fursecuri și de cornulețe, și trebuie să fie de nelipsit din cămară pentru sezonul rece.

Ingrediente:
6 kg de prune coapte (cântărite fără sâmburi)
1 kg de zahăr

Mod de preparare:
Prunele se spală, se sparg pentru scoaterea sâmburilor, se pun într-un vas mare şi se lasă cel puţin 2 ore cu zahărul peste ele pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii. Se poate băga în blender o parte din prune sau se pot da prin tocătorul de carne. Gemul va fi astfel mai fin.
Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure de prune.
Ca un mic truc, în oala în care se pun fructele la fiert se pun pe fund câteva picături de ulei. Atenţie însă: acest truc nu garantează că gemul nu se va lipi de vas dacă este lăsat nesupravegheat.
Între timp borcanele trebuie spălate, uscate şi sterilizate la cuptor.
După răcire gemul este pus în borcane, căpăcit şi pus din nou la cuptor (în borcane) fără a se ţine foarte mult, (dar atât cât trebuie, în funcţie de numărul borcanelor, de temperatura setată) pentru a se da un plus de siguranţă în păstrarea lor pe timpul iernii.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

Parteneri