Giorgiana Radu: Cu Marina Almășan, în Marele Ducat al Luxemburgului

La începutul lunii noiembrie, mai exact în data de 7, Marina Almășan și-a lansat cartea „Marile surprize ale micului Luxemburg”, într-un loc cu încărcătură specială, la Institutul Cultural Român, în prezeța unui public numeros și select. Invitații autoarei, poetul Lucian Avramescu, Mihai Tatulici, Eugen Cristea, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României la Luxemburg, Paul Steinmez, ambasadorul Luxemburgului la București și Cristian Brancu, toți au vorbit la superlativ despre munca jurnalistică și talentul scriitoricesc al Marinei Almășan.

Parcurgând cartea, pe care autoarea o așează în raftul jurnalelor sale de călătorie, sunt tentată să-i atribui altă încadrare. „Marile surprize ale micului Luxemburg” mi se pare a fi un compendiu al Marelui Ducat, țară cu puțin peste 600.000 de locuitori ( citându-l pe ambasadorul României la Luxemburg, Lilian Zamfiroiu), dintre care puțin peste 5 000 sunt conaționalii noștri. Descrierile Marinei, ale locurilor văzute, nu sunt doar simple sau complexe impresii. Ele conțin note substanțiale, date istorice, repere care arată importanța și frumusețea lor, dar și tragedia în unele cazuri, cum ar fi „Le Pont rouge” (Podul Roșu), unde peste 100 de oameni s-au sinucis, până când, după un documentar al regizoarei Genevieve Mersch, autoritățile au luat măsuri pentru a stopa fenomenul.

În călătoria sa la Luxemburg, Marina Almășan ne arată Palatul Mare Ducal, unde locuiește Marele Duce împreună cu familia sa, apoi „Place D`Armes” (Piața Armelor), locul de care s-a îndrăgostit cel mai mult – după cum ea însăși mărturisește, ne poartă prin misterioasele Cazemate, ne plimbă prin „Pescatore”, parcul central al orașului, într-o zi în care luxemburghezii sărbătoresc Ziua Națională, și unde observă numeroși bicicliști și persoane care fac jogging, ceea ce arată firea extrem de sportivă a locuitorilor acestei țări care, potrivit ONU, este „cea mai sigură din lume”. Răsfoind filele cărții mai departe, ajungem în Kirchberg, „Orașul Nou”, unde găsim Curtea Europeană de Justiție, Curtea de Conturi, Secretariatul Parlamentului European, Banca Europeană de Investiții și, nu în cele din urmă, Școala Europeană din Luxemburg, unde învață copiii angajaților tututor instituțiilor enumerate, așa cum ne relatează Marina.

Distribuie prietenilor

În periplul său cultural, autoarea ne face cunoștință cu Muzeul MUDAM – „unul din obiectivele turistice de top ale Luxemburgului, focusat pe arta contemporană” – unde admirăm lucrările a peste 100 de artiști. În cele 10 zile petrecute în „singurul Ducat din lume”, spiritul jurnalistic a dominat permanent turistul din Marina Almășan. Cel mai puternic om din lume, Georges Christen, deținător a 26 de recorduri Guinness în materie de forță, nu a „scăpat” neintervievat de realizatorul și producătorul Tv. Ba chiar, Christen, i-a făcut și o demonstrație, ceea ce nu se regăsea în programul stabilit, întrucât pentru asta prețul era inaccesibil, în jur de 3000 de Euro.

Un amplu și interesant interviu m-a impresionat, mai ales prin lucrurile extraordinare cu care se prezintă „cea mai celebră româncă din Luxemburg”, Clara Moraru, un model pentru femeile din întreaga lume. Interviuri cu oameni care au reușit, oameni celebri, dar și popasurile în multe alte locuri cu încărcătură istorică și arhitecturală veți descoperi călătorind împreună cu Marina Almășan, citindu-i cartea.
Eu am citit-o, iar sentimentul rămas a fost acela că am fost acolo, călătoria Marinei, fiind în fapt, și călătoria mea.

Giorgiana Radu