Giorgiana Radu: Degradarea morală, până unde?

Degradarea morală se produce rapid, intens și, parcă, iremediabil. Bunul gust, bunul simț, valorile sunt minimalizate și îngropate în mocirla ghiolbănismului care ia amploare și face rating în viața de zi cu zi. Spunerea „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, confirmată frecvent, este dureroasă când o simți pe pielea ta.
”Și prieteniile își au viața lor. Durează atât timp cât sunt necesare creșterii a două suflete. Vine un timp când prietenia unui anumit om e o povară; nu-ți mai spune nimic și nu-i mai spui nimic. Osmoza dintre sufletele voastre s-a sfârșit”, spune, atât de adevărat, Mircea Eliade.
Parcă nimic nu se mai leagă cu nimic. Relațiile interumane se deteriorează. Binele este confundat cu răul, fericirea cu nefericirea, sobrietatea cu îngâmfarea, dreptatea cu nedreptatea, și lista poate continua cu rânduri întregi de asocieri cu care ești pus la zid de „analiști”, experți în disecarea vieții altora. Aceștia uită să-și arunce privirea în ograda proprie, care, de cele mai multe ori e lipsită de conținut moral și sufletesc, din motive de preocupări exhaustive asupra vieții celorlalți.
Degradrea morală, spuneam, se extinde ca o pecingine, acoperind frumusețea, valorile, distrăgându-ne atenția de la lucrurile cu adevărat importante.
Citeam zilele trecute o știre care m-a cutremurat. O româncă de 31 de ani, din Italia, și-a ucis fiica de șase ani, cu numeroase lovituri de cuțit. Ce a dus la degradarea acestei femei-monstru, de a putut comite o asemenea faptă? Oare, nu cumva, unii oameni se nasc cu retard sufletesc? Nu cumva, degradarea unora începe din prima viață, viața intrauterină, extrăgând otrava din cea care-i plămădește și se amplifică în cea de-a doua, viața în care viețuiesc? Sau unii sunt mutanți, blestemați să poarte gena răului?
Cum am putea stopa această molimă care ia amploare și ne afectează pe toți? Ce vaccin ar trebui inventat pentru a proteja societatea în care trăim? Care să fie antidotul împotriva dezumanizării?
Familia, școala, biserica stau la baza formării personalității noastre. Să nu fie de ajuns? Ce le lipsește celor fără calitățile care definesc un om și nu o bestie?