Giorgiana Radu: Desființarea circului mi se pare, ca mamă, o nedreptate

 

Spectacolele Circului Globus nu vor mai cuprinde numere care presupun dresura de animale, conform unui proiect de hotărâre adoptat, luni, 30 ianuarie 2017, de consilierii generali ai Capitalei. Anunțul este al edilului general Gabriela Firea.
Transmit vestea fiicei mele, de nouă ani, cu care obișnuiesc să merg la spectacolele Circului din Capitală. Nu cred! -îmi răspunde. Asta înseamnă că nu mai mergem la circ deloc!
Încerc să-i explic că nu este așa. Vom merge, dar nu vom mai vedea cămile, tigri, papagali, leoparzi,…cai. Vom admira – îmi spun în gând – priceperea fetelor semi-îmbrăcate dansând la înălțime, atârnate de niște frânghii, dexteritatea unora care jonglează cu obiecte diverse, curajul altora care înghit flăcări și așa mai departe. Clovnii care fac dresaj cu zâmbetele noastre.
Copila este sceptică și nu se lasă înduplecată la încercarea mea de a o convinge că și fără prezența animalelor în spectacol, noi vom continua să mergem la Circ. Îmi răspunde categoric, NU. „Spectacolul din decembrie, anul trecut, la care am participat, a fost ultimul. De acum, vom merge la Cinema!”.
Ca toți copiii, fiica mea iubește animalele. De orice fel, dar are o slăbiciune pentru cai. Ograda noastră e animată de multe specii de păsări și animale. De azi dimineață avem un nou membru, pe care nu l-a botezat. Încă! Oaia ne-a îmbogățit mica fermă cu o mieluță cafenie, cu ochi blânzi și migdalați. De când a venit de la școală, Luciana și-a petrecut tot timpul, cu excepția orei de pian, numai în prejma familiei de ovine, asigurându-se că nou-născuta este alăptată de mama ei, iar frigul nu-i afectează venirea într-o lume mai „rece” decât a fost obișnuită în pântecele protector al mamei.
Este regretabil faptul că mai multe animale au murit la începutul anului, în urma unui incendiu la circul Globus. Luarea unei măsuri atât de drastice, mi se pare excesivă și, oarecum, nedreaptă. Pentru copii și, poate, pentru animalele care trăiesc circul ca pe unica lor viață. Există – cine știe? – niște interese pe care noi, spectatorii, nu le putem descifra. În România suntem obișnuiți ca în spatele fiecărei operațiuni care pare a fi în beneficiul cetățeanului, animalului, …, să fie de fapt, altceva.
Să iubim animalele, dar să nu facem din asta un SPECTACOL, nici pentru bani, nici pentru voturi, nici pentru nimic în lume…Desființarea circului mi se pare, ca mamă, o nedreptate. Nedreptate pentru copii. Nedreptate și pentru animalele care-și trăiesc viața în jungla-spectacol dintre oameni. Unica lor șansă de a fi aplaudate.