Giorgiana Radu: Reputatul istoric Georgeta Filitti, la Muzeul Pietrei – ” Ne plecăm plini de respect în fața acestei realizări unice”

Am avut bucuria s-o cunosc pe doamna profesor Georgeta Filitti, istoric, cercetător şi cadru universitar. Am întâlnit-o în două împrejurări. În urmă cu câteva luni, la Muzeul Bellu din Urlați, la o acțiune organizată de managerul conacului, Gabi Nicolau, când istoricul a cuvântat despre perioada Primului Război Mondial, cu detalii mai puțin cunoscute sau cu totul inedite. Sâmbătă, doamna profesor a fost oaspete de onoare al Muzeului Pietrei din Sângeru, realizat de scriitorul Lucian Avramescu, unde a venit însoțită de un grup de tineri ingineri și arhitecți. Este încântător să petreci câteva ceasuri în preajma unor oameni ca Georgeta Filitii. E ca și cum ai citi o carte bună, ca și când ai răsfoi paginile unei enciclopedii. Istorie, artă, literatură și multe altele care țin de spirit, sunt povestite cu mult șarm și însuflețire, astfel încât se sedimentează rapid în mintea ascultătorului, care devine mai bogat după o astfel de întâlnire. Ce binecuvântați am fi dacă am trăi mai des astfel de momente care ne scot din uzura cotidianului, care ne duc, parcă, într-o altă lume. O lume a bunului gust, a educației alese, a fineței intelectuale, a frumuseții spirituale, de care avem atâta nevoie pentru a face față tumultului negativist sau grobian al zilelor pe care le trăim.
Cum ar fi dacă posturile de televiziune, în locul emisiunilor care promovează comerțul ieftin al stupidității, ar aduce în prim plan oameni care au într-adevăr ce dărui publicului.
Născută în București, mama fiind de origine croată și tatăl moldovean, istoricul Georgeta Filitti, în vârstă de 79 de ani, este un exemplu de vioiciune fizică și intelectuală, pe care nu le găsești la foarte mulți tineri, iar optimismul și bună dispoziția sunt molipsitoare . Mă consider norocoasă pentru faptul că am cunoscut-o pe doamna Filitti. Mi-a lăsat, cu scrisul său energic și caligrafic, câteva rânduri pentru un album în pregătire al Muzeului Pietrei:
”Am avut privilegiul de a vizita, astăzi, 10 iunie 2017, Muzeul Pietrei, organizat și ținut cu luminată grijă de familia Avramescu. Mai mult decât un act de normalitate, existența muzeului e un gest de cultură de factură europeană.
Ne plecăm plini de respect în fața acestei realizări unice.
Georgeta Filitti, alături de un grup de ingineri și arhitecți români bucureșteni, deveniți, grație soților Avramescu, FANI AI PIETREI și ai minunilor izvorâte din ea”.