IMNUL (PSEUDO)NAŢIONALEI, SUB BAGHETA – MÂNĂ MOARTĂ A LUI PIŢURCĂ: „GEABA VII, GEABA TE DUCI, GEABA RUPI BIEŢII PAPUCI!”

serban-cionoff-150x1501Moto: „Să staţi, mă, cu băştile pe ochi, că n-aveţi faţă de ieşit în centrru!” (Fănuş NEAGU)

A spune că jocul (???) de aseară al pseudo-naţionalei a fost o cacealma, asta nu însemnă decât a spune un pleonasm. Fiindcă, de fapt, toată scălămbăiala aia a (pseudo)naţionalei nici măcar a parodie a jocului de barbut nu mai aducea. Dar, încă, a o partidă demnă de rangul şi de exigenţele „sportului rege”!
La urma urmelor, chiar că nici nu văd de ce ne-am tot mira atâta?! Fiindcă înjghebarea aia de persoane care s-a mişcat pe teren ca legată de mâini şi de picioare – despre o idee de joc nici pomeneală nu putea fi! – este cu adevărat reprezentativă, emblematică de-a dreptul, pentru România de azi. Reprezentativă pentru pseudo-capitalismul nostru de cumetrie (bine a zis-o Ion Iliescu, degeaba se uită unii pieziş), reprezentativă pentru nenorocitul adagiu „las’ că merge şi-aşa!” pe care nu îl mai scoţi nici cu tunul din mentalul nostru colectiv anchilozat în clişee mioritico-şmechereşti.
De fapt, ceea ce au făcut sau, mai degrabă, n-au făcut componenţii trupei „Ceata lui Piţigoi-Piţurcă” nu a fost decât o perfectă ilustrare a virtuţilor suicidale ale jocului nostru naţional „de-a furatul singuri căciula”.
Că, la noi, sportul rege nu mai e sport şi nici măcar un rege gol în straie de paradă închipuite de mişte şarlatani, ci doar o afacere golănească în care se învârt şi mai ales se spală foarte mulţi bani, asta e la mintea cocoşului. Aşa după cum nu trebuie să fii un Einstein sau un Hegel ca să pricepi şi de ce nu se taie în carne vie. Fiindcă nu o să-mi spuneţi mie acum că tele-procesele ale cu samsarii de fotbal o să meargă la rădăcina lucrurilor … Sanchi pontu’? La halul în care se fac şi se desfac procesele „cu dedicaţie” la noi o judecată dreaptă soldată cu pedepse meritate pentru toţi vinovaţii ar fi, tot în spiritul logicii formale, o contradicţie în termeni.
Acum, se face mare tam-tam cu schimbarea lui Piţurcă. Ei şi? O să-l schimbe probabil, dacă tot suntem noi în ţara Capului lui Moţoc, dar cooperativa merge înainte. Deviza împătimitului om de condei şi microbist jurat al „Craiovei maxima”, Petrică Dragu, (Nea Piţy, dar un Piţy de aur, nu confundaţi, vă rog treburile…) e mai actuală ca oricând: „Pupaţi-aş teneşii tăi /Dă jucai fombal cu ei”.
Cum-necum, uite că şi de data asta România vede Mondialele tot la tembelizor. Să îţi fie ruşine Piţurcă! Să vă fie ruşine, fără excepţie, vouă tricolori pârâţi! Măcar aveţi demnitatea să vă învăţaţi adevăratul imn: „Geaba vii, geaba te duci/Geba rupi bieţii papuci!”
În schimb, plecăciune în faţa publicului de pe Arena Naţională (scălămbăiala aia de titulatură yankeleză îmi displace profund), a sufletiştilor dezamăgiţi din ţară şi din afara ei şi sinceră preţuire pentru echipa de entuziaşti a Antenelor care ne-a ţinut în priză până la gongul final al moşmondelii fombalistice! Adică acelor frumoşi componenţi ai adevăratei reprezentative a adevăratei Românii care au dat o lecţie de demnitate şi de respect faţă de spiritul unei adevărate întreceri sportive.
Şi, fiindcă tot a venit vorba despre marii microbişti , nu pot încheia decât cu îndemnul, spre durerea noastră atât de actual, spus şi scris de nemuritorul Nea Fănuş Neagu: „Să staţi, mă, cu băştile pe ochi, că n-aveţi faţă de ieşit în centru!”
Are onoarea să NU vă salute,
Şerban CIONOFF