Învață să plantezi toamna tandafirii, moment ideal

plantat trand

Plantarea trandafirilor pe teren deschis nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru un cultivator începător. În acest articol, vă vom spune în detaliu cum să o faceți corect pentru a crește singuri o frumoasă grădină de trandafiri.

Cel mai potrivit moment pentru plantarea trandafirilor toamna este ăn lunile fără frig puternic. Plantele plantate în această perioadă reușesc să prindă rădăcini cu mult înainte de apariția înghețului și încep să crească rapid primăvara. În primul rând, acest lucru se aplică regiunilor în care iarna este destul de blândă. Toamna, pământul este bine încălzit, sunt suficiente precipitații, astfel încât răsadurile se dezvoltă mai bine decât atunci când se plantează trandafiri primăvara.

Alegerea unui loc pentru plantare

Trandafirii se descurcă bine într-o zonă însorită și protejată de vânt. Este important să asigurați plantelor un drenaj bun. Lichidul nu trebuie să stagneze, astfel încât versantul sudic va fi un loc bun pentru trandafiri, din care apa topită se va scurge rapid primăvara.

De asemenea, este de dorit să nu existe plante înalte și copaci lângă grădina de trandafiri, altfel vor crea umbra florilor.

Pregătirea solului pentru trandafiri

Trandafirii preferă solul fertil, bine drenat, liber și umed moderat. Mai mult, grosimea stratului nutritiv trebuie să fie de cel puțin 40 cm. Dacă solul unde vreți să plantați este epuizat, pregătiți un amestec nutritiv de sol argilos și îngrășăminte organice (compost sau humus) într-un raport de 1: 1 cu 2-3 săptămâni înainte de plantare.

Pregătim puieții

Dacă ați cumpărat un răsad cu un sistem de rădăcină deschis, atunci înmuiați-l în apă cu o zi înainte de plantare. Apoi îndepărtați frunzele, folosind un tăietor ascuțit, tăiați toate rădăcinile deteriorate și cele puțin putrezite, scurtați partea aeriană la o lungime de 30 cm. De asemenea, îndepărtați mugurii care se află sub locul altoirii, pentru a preveni creșterea excesivă.

Apoi pulverizați răsadul cu 3% sulfat de fier, înmuiați rădăcinile în pământ amestecat cu mullein într-un raport de 2: 1. Acest lucru va proteja trandafirul de boli și dăunători.

Aruncați o privire atentă la răsadul de trandafiri. Ar trebui să aibă cel puțin trei lăstari bine dezvoltați, intacti. Răsadurile cu un sistem rădăcină deschis ar trebui să aibă rădăcini ramificate și multe rădăcini mici.

Plantarea trandafirilor toamna în 6 pași

1. Săpați o gaură de 40 cm diametru și 50-70 cm adâncime.

2. În partea de jos, se toarnă drenajul din cărămizi sparte, pietricele sau lut expandat, dacă solul de pe amplasament este greu; sau instalați un strat de argilă de 7 cm dacă solul este nisipos. Presărați deasupra sol fertil.

3. Așezați răsadul pe el, răspândind ușor rădăcinile.

4. Umpleți spațiul rămas cu sol săpat din gaură sau cu amestec de sol pregătit, amestecându-l cu 1-2 pahare de cenușă.

Gulerul rădăcinii răsadului sau al locului de altoire ar trebui să fie la 5 cm sub suprafața solului, iar pentru trandafirii standard – 10 cm.

5. Compacta usor solul si apa din abundenta. Pentru a satura mai bine apa, este mai bine să faceți acest lucru în mai multe treceri. Consumul total de lichid ar trebui să fie de 1-2 găleți pe groapă.

6. Pentru a preveni înghețarea rădăcinilor plantei în timpul înghețurilor de toamnă, împrăștiați peste răsaduri un strat de turbă uscată de 15-20 cm grosime, ceea ce va ajuta, de asemenea, la păstrarea umezelii în sol. După 2 săptămâni, nivelați ușor lamela de turbă.

Când plantați flori în grupuri, vă rugăm să rețineți: distanța dintre tufișurile trandafirilor parcului trebuie să fie de 75-90 cm. Polyanthus, trandafiri floribunda ar trebui să fie plantate la o distanță de 30-60 cm.

Ce să faci dacă întârzii să plantezi trandafiri?

Dacă în toamnă vremea a devenit brusc rea și nu ați avut încă timp să plantați răsadurile cumpărate anterior de trandafiri, nu ar trebui să o faceți în grabă, deoarece plantele nu vor avea timp să prindă rădăcini. Este mai bine să le săpați într-o poziție înclinată într-o seră sau într-un șanț (aproximativ 40 cm adâncime) săpat în pământ neprotejat până în primăvară. Când încep înghețurile, acoperiți răsadurile cu ramuri de molid și turbă și presărați-le cu zăpadă deasupra.

În plus, răsadurile pot fi așezate într-un subsol cu o temperatură de aproximativ 0 ° C.

Sursa – Secretele.com

Parteneri