Învață să crești, ca părinte, o fată. Câteva sfaturi ale englezoaicei Sue Palmer, autoare a peste 250 de lucrări în domeniu
Sa cresti un copil este o provocare, indiferent daca vorbim despre fete sau despre baieti, scrie Ana Zidărescu, pe centruldeparenting.ro. Apoi extrage de la una dintre cele mai mari personalități în domeniu din lume, britanica Sue Palmer, autoare a peste 250 de titluri pe tema creșterii și formării unui copil, câteva linii de învățătură pentru părinți.
Parintii au tendinta de a le introduce copiilor valori pe care ei le-au descoperit la o varsta putin mai mare. Oare copilul este suficient de dezvoltat pentru a le intelege si pentru a le face fata emotional? Si cum ramane cu faptul ca parintii investesc prea mult efort si timp pentru a se ocupa de nevoile materiale ale copilului, neglijand alte nevoi mai importante: dezvoltarea emotionala, increderea in sine, independenta etc.
.In cartea sa, “21st Century Girls: How Female Minds Develop, How to Raise Bright, Balanced Girls: What Every Parent Needs to Know”, Sue Palmer aduce in discutie razboiul dintre sexe si modul in care acesta influenteaza cresterea fetitelor, o dezbatere despre “creierul femeilor”, ofera motive pentru care cultura comportamentala poate fi daunatoare pentru copii, in special pentru fete.
Ce inseamna sa cresti o fata vs. un baiat
Pornind de la valorile traditionale, Sue Palmer subliniaza, ca o prima diferenta, faptul ca “fetele sunt mai in masura sa socializeze. Ceea ce poate fi un avantaj in dobandirea abilitatilor sociale. In acelasi timp, abilitatea de a socializa mai usor conduce la o constientizare mai profunda a sentimentelor celorlalti, la empatie si grija. Exista, insa si un dezavantaj, daca vorbim despre un copil mai sensibil, care se va incarca emotional – ceea ce poate duce la aparitia starilor de anxietate. Iar daca vorbim despre un copil puternic, usurinta de a socializa si de a arata empatie pot alimenta un comportament manipulativ. Pe de alta parte, baietii fiind mai putin sociabili sunt mult mai directi”.
Cum sa cresti o fata?
Ca parinte, atunci cand vorbim despre educatia copilului, indiferent daca este educatia fetei sau a baiatului, prima lectie este cea a iubirii. Asta se traduce prin empatie si grija fata de cel de langa el, vitale pentru “supravietuirea speciei umane si pentru potentialul intelectual”, noteaza Sue Palmer.
Parintii ar trebui sa le ofere copiilor timp de calitate, sa se relaxeze impreuna, sa exploreze natura, sa traiasca impreuna aventuri si experiente de viata inedite – sa creeze amintiri de familie. De cele mai multe ori, parintii nu au acest timp. Astfel, ca, ramasi singuri, copiii isi fac singuri un univers de activitati si lucruri care le fac placere.
Rolul mamei de fete este sa fie ghid in aceasta lume a consumului, a tehnologiei si a sexualitatii.Vorbim despre marketing agresiv care te convinge, chiar si pe tine, adult, ca trebuie sa ai acel produs. Reclamele promoveaza o imagine falsa a femeii perfecte (cu tenul impecabil, slaba, inalta, cu parul lung si matasos, cu unghii impecabile, un machiaj rezistent).
Sexualitatea nu mai defineste maturitatea. Si fetitele de 10-12 ani emana sexualitate: haine nepotrivite, comportament, atitudine. De cele mai multe ori, este rezultatul nesigurantei. Si, pentru a compensa lipsa de incredere in sine alege o alta cale pentru a se integra intr-un grup de prieteni, de a fi placuta de un baiat, de a obtine atentie.
Lipsa timpului de calitate a parintelui cu fata duce la o comunicare deficitara. Astfel, parintele nu intelege sau chiar nu stie despre temerile, starile, nediguranta fiicei sale. Si, apoi, ajungem la ceea ce am spus deja: parintele ocupat incearca sa se revanseze fata de copil cumparandu-i lucruri scumpe, uneori nepotrivite pentru varsta copilului.
Citește mai mult pe centruldeparenting.ro