Iulian Leca: Capcana lui Ponta pentru Iohannis

iulian leca

In calitatea sa de premier inculpat, Victor Ponta a reusit sa-l atraga pe Klaus Iohannis intr-un razboi de uzura care, in opinia mea, il va eroda pana la final si pe presedinte.

Greu de spus deocamdata in ce masura, dar sigur pagube vor fi si pe partea Cotroceniului, daca si cand Victor Ponta va fi facut plecat din Palatul Victoria.

Problema este cat de mari vor fi avariile in tabara presedintelui, care va fi pretul politic pe care Iohannis il va plati pentru angrenarea intr-un razboi cu un politician care, teoretic si practic, a fost invins si ar fi trebuit sa se retraga de mult din varful puterii in care a ajuns gratie unei intelegeri politice din care nu a mai ramas de mult nimic.

Distribuie prietenilor

Dupa parerea mea, tocmai caracterul fantomatic al politicianului Victor Ponta, ramas inca din inertie in functia de premier, face din razboiul lui Klaus Iohannis cu Ponta inculpat unul de uzura din care de pierdut are si presedintele, adica jucatorul cu cele mai multe puncte la inceputului meciului.

Culmea, nefiind deloc un politician consacrat in lupte politice, Iohannis ii ofera in acest mod munitie lui Victor Ponta, care este astfel tinut in joc si obligat sa reactioneze.

Prima dauna serioasa pe care a suferit-o deja Iohannis in lupta cu Ponta este partidul care l-a sustinut sa ajunga la Cotroceni – PNL.

Prin retrimiterea Codului Fiscal spre reanalizare catre Parlament, dupa ce PNL a votat in unanimitate si l-a amendat chiar in comisii cu TVA scazut la 19%, in loc de 20% cat era in varianta PSD, presedintele a pus partidul sau cu spatele la zid, gata sa fie mitraliat politic tocmai de prea uzatii si sifonatii pesedisti din jurul premierului Ponta.

Se vor strange si langa Iohannis toti apostolii austeritatii, ai preventiei si moderatiei, toti adoratorii Troicai si ai viziunii germane de dezvoltare in cadrul Uniunii Europene, dar pana acolo Klaus Iohannis s-a plasat singur in afara intregului spectru politic romanesc, dezgolind un bun loc de atacuri pentru nationalistii lui Ponta.

Se reiau deja teme din campania prezidentiala din 2014, Ponta s-a grabit sa-l si acuze pe Iohannis de colaborare in numele unor interese straine de cele ale Romaniei.

Din nou, primul efect este ca razboiul il tine in viata pe politicianul Ponta, tocmai pentru ca este implicat de presedinte intr-o dezbatere unde primul cuvant ar trebui sa-l aiba Guvernul in calitatea sa de Executiv.

Presedintele a ripostat trimitandu-si consilierul pe probleme economice si mediul de afaceri, Cosmin Marinescu, sa-l puna la punct si sa-i explice tehnic ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa televizata in premiera de la Cotroceni, de ce nu a promulgat presedintele noul Cod Fiscal.

In curand, cred ca va fi invocat ca argument de disputa exemplul Greciei de ambele parti, dintr-un unghi se va striga apocalipsa, moderatie si cumpatare – din celalalt se va raspunde: avem nevoie de initiativa si curaj pentru a ne relansa economic la nivelul Uniunii Europene.

Victor Ponta a fost fortat sa intre in razboi cu presedintele Klaus Iohannis din moment ce a ales sa nu isi dea demisia si sa incerce sa supraviatuiasca atat cat va reusi la guvernare alaturi de PSD.

In opinia mea, din perspectiva acestei strategii, lui Ponta ii prieste orice samanta de scandal pe care o poate fructifica in duelul pe care si l-a asumat cu Iohannis, in urma si in functie de rezultatul caruia se va decide cand si daca PSD intra in opozitie si, la fel, cand si daca PNL vine sa preia puterea inainte de alegeri.

Prin deschiderea unui nou flanc in razboiul cu Ponta, respectiv pe Codul Fiscal, Iohannis intra intr-o lupta la finalul careia s-ar putea sa iasa cel mai sifonat.

Macar si pentru faptul ca se desprinde tot mai mult de mecanismele clasice ale politicii, cu aceleasi instincte de a transforma Parlamentul si Guvernul in simple anexe executorii puse in slujba exclusiva a viziunii care emana in mod misterios de la Cotroceni.

Klaus Iohannis se expune intr-un mod surprinzator, dupa parerea mea, in contradictie cu tot ce a promis si a lasat sa se inteleaga ca ar reprezenta. La numai opt luni de la instalarea in functie la Cotroceni. Cam repede s-a dus si calmul neamtului. (articol publicat în ziare.com)