Îți plac magnoliile? Nu-i greu să le înmulțești singur

 

 

magnolia Ce facem atunci cand observam o magnolie cu aspect deosebit si dorim sa avem acasa una identica? Sau atunci cand dorim pur si simplu sa inmultim magnolia de acasa. Raspunsul este simplu! Trebuie sa apelam la inmultirea magnoliei prin butasi. Iată ce ne învață fabricadeplante.ro.

Inmultirea magnoliei prin butasi – Avantaje

Distribuie prietenilor
 • Unul dintre cele mai importante avantaje este reprezentat de pastrarea caracterelor genetice ale plantei mama, de la care am recoltat butasul. Concret, magnolia pe care o vom obtine va avea exact aceleasi caracteristici (flori, dezvoltare…) precum magnolia pe care dorim sa o multiplicam.
 • Este cea mai folosita metoda de inmultire, inclusiv in cazul pepinierelor, in care se obtine un numar impresionant de plante in fiecare an.
 • Este un procedeu relativ simplu, cu randament destul de bun, daca respectam intocmai toate instructiunile.

Pentru realizarea acestui articol, am plecat de la discutiile pe care le-am purtat in trecut cu Stanislaw Zymon (www.zymon.pl), din Polonia. Dumnealui este unul dintre cei mai mari producatori de magnolii din Europa, avand in pepiniera o sera mare, de ultima generatie, in care inmulteste exclusiv Magnolie. Pe scurt, inmultirea magnoliei prin butasi in pepiniera are loc in felul urmator: se recolteaza butasii spre sfarsitul verii, se trateaza cu un hormon de inradacinare si se tin in sera la inradacinat peste iarna, iar anul urmator se transfera in solarii de aclimatizare, iar apoi se scot in camp, pentru crestere si aducerea in stadiu de planta buna pentru vanzare.

In aplicatiile de hobby, putem inmulti insa magnolia incepand inca din primavara, dupa ce se scutura florile si pana in toamna. Pentru a exemplifica foarte bine acest procedeu, am efectuat un test, realizand butasi de magnolie si observand inradacinarea acestora.

Materiale necesare

 • un bisturiu sau cutter cu lama foarte ascutita, pentru a taia lastari de pe planta mama, cu o taietura foarte precisa si curata;
 • un hormon de inradacinare – pentru acest experiment am ales Clonex Gel – il gasiti aici;
 • turba de calitate
 • o mini-sera sau un vas de plastic transparent, care ar putea fi acoperit cu o folie alimentara transparenta, pentru pastrarea umiditatii;
 • multa rabdare!

Inmultirea magnoliei prin butasi – Pas cu pas

Vom face o trecere in revista  a tuturor pasilor de urmat pentru a inmulti magnolia prin butasi. Trebuie sa va inarmati cu rabdare, atat pentru parcurgerea acestui articol, cat si pentru procesul propriu-zis de inradacinare, daca veti lua hotararea sa va apucati de treaba.

Pasul 1 – Detasarea lastarilor (butasilor) de pe planta mama de magnolie

Alegem o magnolie pe care dorim sa o inmultim si taiem de la aceasta lastarii verzi, care au crescut in anul in curs. Nu taiati segmente lignificate!

Daca recoltam lastari mai tarziu, in vara, acestia vor fi mai mari si nu va mai exista riscul sa taiem parti lignificate. Vom taia lastarul astfel incat sa avem cel putin un nod in partea bazala, care se va introduce in substratul (turba) pentru inradacinare.

 

Pasul 2 – Prelucrarea butasului de magnolie

Detasare butas magnolie – se recolteaza doar partea verde.

Dupa ce am obtinut butasul, va trebui sa il prelucram. Aceasta prelucrarea vizeaza indepartarea completa frunzelor de la baza si indepartarea partiala (la jumatate) a frunzelor superioare. Frunzele nu sunt foarte benefice in procesul de inradacinare, din cauza faptului ca prin acestea se pierde apa, prin procesul de transpiratie. Butasul neavand inca radacini, riscam sa producem un bilant hidric negativ si sa il pierdem. In schimb, vom lasa intotdeauna jumatati din frunzele superioare si in intregime ultimele frunze mici aparute pe lastar. De ce facem asta? Pentru ca aceste frunze fac fotosinteza, iar prin acest proces se asigura necesarul de substante organice, care vor fi utilizate de butas inclusiv la construirea radacinilor..

Pasul 3 – Ingrijirea butasilor de magnolie

Dupa ce bitasii au fost introdusi in pastilele de turba, urmeaza o asteptare de aproximativ 4-5 saptamani pentru a se produce inradacinarea. Unele plante se pot inradacina mai repede, dar in cazul magnoliei trebuie sa avem rabdare pentru aproximativ o luna. In acest timp, trebuie sa ne asiguram ca butasii de magnolie au toate conditiile pentru a forma radacini.

Cele mai importante conditii sunt urmatoarele:

 • umiditate mare in substrat (turba);
 • umiditate mare in aer;
 • lumina de intensitate medie (nu soare direct).

Pentru asigurarea umiditatii din substrat, putem sa pozitionam pasilele de turba intr-un vas si sa mentinem in permanenta un strat de apa de 5-10mm. pe fundul recipientului.

Pentru asigurarea umiditatii aerului, este bine sa acoperim vasul cu o folie transparenta (de exemplu folie alimentara). Daca respectam punctul anterior si avem un mic strat de apa in vas, atunci totul este bine. Daca adaugam si folia, se va crea umiditate si in aerul din vas.

Lumina este de asemenea un factor important si greu de controlat. Butasii au nevoie de lumina, dar nu de soare direct. In general, vara este destul de cald, iar caldura excesiva poate afecta butasii.  Daca veti cultiva butasii in casa, puteti sa ii pozitionati sub un neon, care ar trebui sa genereze suficienta lumina pentru ei. Daca aveti un geam cu orientare sudica, prin care intra soare direct timp de mai multe ore pe zi, puteti sa ii pozitionati pe pervaz si sa lipiti pe geam in dreptul lor o hartie de calc (aceasta va atenua lumina directa a soarelui). Daca veti cultiva butasii in curte, intr-o rasadnita pozitionata in soare direct, puteti stropi geamurile rasadnitei cu solutie de carbonat de calciu, pentru diminuarea radiatiei solare. Iata mai jos cateva idei de iluminare:

Conditiile de mai sus trebuie sa fie asigurate pe toata durata procesului de inradacinare a butasilor. Daca recipientul a fost acoperit cu o folie, aceasta se poate gauri in mai multe locuri cu varful unui pix, la cateva zile dupa ce a fost instalata. Butasii fac fotosinteza, iar pentru aceasta au nevoie de dioxid de carbon din atmosfera. De aceea trebuie gaurita folia; ca sa se faca schimbul de gaze intre spatiul interior si cel exterior.

Probleme ce pot sa apara la inmultirea magnoliei prin butasi

Pe parcursul procesului de inradacinare, pot sa apara mici probleme, in special din cauza nerespectarii conditiilor mentionate anterior. Daca este prea cald, pot sa apara dezhidratari ale frunzelor. Daca lumina este insuficienta, se poate ca inradacinarea sa apara cu intarziere.

Una dintre problemele aparente o constituie pierderea varfului de crestere al butasului. Varful de crestere este reprezentat de ultima frunza din varful butasului. Aceasta are o forma cilidrica, pentru ca nu a iesit inca din invelisul ei protector.

Este posibil ca acest varf ce crestere sa cada in timpul procesului de inradacinare. Daca se intampla acest lucru, nu trebuie sa va sepriati! In majoritatea cazurilor, cresterea va fi preluata de un mugure de rezerva, care este situat chiar la locul de desprindere al varfului de crestere. Mugurele de rezerva va incepe sa se umfle si se va dezvolta in continuare dupa o perioada. Daca nu va pleca un mugure de rezerva din varf, atunci este posibil sa inceapa o noua crestere dintr-un mugure de la axila unei frunze. Iata cum arata situatia ideala in acest caz:

Nu va speriati daca nu observati de la inceput mugurele de rezerva. Dupa ce a cazut varful de crestere, mugurelui de rezerva ii va lua aproximativ o saptamana ca sa se dezvolte si sa devina vizibil, precum in poza de mai sus.

Cu toate acestea, exista si situatii (mai rare) in care mugurele de rezerva nu se mai dezvolta. Daca nu exista alti muguri viabili la axila frunzelor butasului, inseamna ca butasul este pierdut. In lipsa unui mugure de crestere viabil, butasii nu dezvolta radacini. Acest lucru este normal pentru plante – deoarece mugurii de crestere stimuleaza hormonal dezvoltarea radacinilor. In lipsa unui mugure de crestere, nu are sens ca butasul sa inradacineze, pentru ca planta oricum nu are un viitor (aceasta este explicatia ,,babeasca”). Explicatia stiintifica este urmatoarea: varfurile de crestere sunt singurele organe din plante care sintetizeaza auxine. Aceste auxine ajung la baza plantei, unde are loc procesul de inradacinare. In lipsa varfului de crestere, auxinele nu se mai produc in planta, iar dezvoltarea este oprita.

Desigur, probabil va ganditi ca ati folosit un hormon de inradacinare, oferind cantitatea necesara de auxine. Cu toate acestea, auxinele exogene (din hormonul de inradacinare) au un rol de stimulare a aparitiei celulelor radiculare la inceputul procesului de calusare si inradacinare. Dezvoltarea ulterioara a radacinilor este stimulata de auxinele endogene, provenite de la mugurii de crestere (meristeme).

Situatia descrisa mai sus este destul de rara si se intampla atunci cand pe butasi nu exista noduri intermediare, care sa preia cresterea (adica butasul a fost taiat prea scurt). Iata o imagine:

Insa, in majoritatea cazurilor, daca am respectat toti pasii, dupa 4-5 saptamani de ingrijire atenta a butasilor, ar trebui sa obtinem rezultate care sa ne bucure.

Mai multe pe fabricadeplante.ro

.