Judecătorii solicită președintelui Iohannis sesizarea CCR în privinţa legilor justiţiei

 

Forumul Judecătorilor din România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa modificărilor legilor justiţiei propuse de parlamentarii social-democraţi. Asociaţia critică modificările propuse de coaliţia PSD-ALDE şi adoptate recent de Parlament.
Copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Ionuţ Militaru, a declarat la RFI că nu a existat o consultare pe legile justiţiei, în adevăratul sens al cuvântului.
„Este un memoriu prin care am solicitat nu numai sesizarea CCR cu obiecţie de neconstituţionalitate, ci şi sesizarea Comisiei de la Veneţia, pentru formularea unei opinii cu privire la chestiunile esenţiale care privesc statutul magistratului, independenţa şi imparţialitatea justiţiei (…). Din punctul nostru de vedere, dezbaterea acestor legi în comisia parlamentară nu a fost una reală şi efectivă. De exemplu, Forumul Judecătorilor din România nu a fost invitat la aceste dezbateri. Ulterior, deşi s-a solicitat de către unii membri ai comisiei respective invitarea asociaţiei, s-a respins această solicitare. Pe de altă parte, nu s-a ţinut cont la dezbaterea amendamentelor de avizul negativ al CSM, nici de poziţia fermă a miilor de judecători şi procurori, care au înaintat un memoriu pentru retragerea acestei iniţiative legislative”, a explicat liderul Forumului Judecătorilor, potrivit RTV.NET