Lia Olguţa Vasilescu, noi detalii despre salariile bugetarilor:  Adevăratele creşteri se vor vedea în 2019

Cu toate că mai multe categorii de bugetari s-au plâns că, în urma Legii salarizării şi a transferului contribuţiilor, li s-au redus veniturile, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că acest lucru nu s-a întâmplat. „Salariile bugetarilor nu scad. Adevăratele creşteri se vor vedea în 2019”, spune aceasta, adăugând că veniturile brute ale bugetarilor au avansat în 2018.

„În ceea ce privește salariile bugetarilor, aș vrea să fac niște precizări menite să înlăture confuzia dintre legea salarizării și modificările la Codul Fiscal privind transferul contribuțiilor. Legea salarizării a fost adoptată în iunie 2017, atunci când raportul între cel mai mic salariu și cel mai mare a fost stabilit 1 la 12, nivelul minim fiind reprezentat de salariul minim pe economie, iar cel maxim de salariul președintelui”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu, adăugând că înainte raportul era 1 la 15, dar ajunsese în realitate chiar la 1 la 18.

Conform acestuia, salariile marilor demnitari au scăzut cu sume până la 40%, astfel încât să se realizaze acest raport. „S-a știut de atunci că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai. Eu am anunțat acest lucru de mai multe ori. Nu am pornit de la început de la ideea scăderii vreunui salariu, dar pentru a respecta raportul de 1 la 12 au fost necesare ajustări”, a mai spus ministrul Muncii, potrivit realitatea.net

Distribuie prietenilor

Conform ei, un alt principiu pe care legea salarizării l-a vrut să îl repecte este următorul: la muncă egală, salarii egale.

„Abia din anul 2022 se va echilibra sistemul, ca aceeași funcție să fie plătită la același nivel. Bugetarii cu salarii de lux sunt oricum avantajați”, a afirmat ministrul Muncii.

„În 2018, toți bugetarii au o creștere brută cu 25%, cu excepția celor care coboară direct în grilă începând cu 2022 și cei care au o creștere mai mare de 25%, adică 28,5%: IT, cercetători, persoane cu handicap, lucrători sezonieri”, a spus Vasilescu, adăugând ca personalul didactic va avea o creştere de 20% a salariilor.

Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că adevăratele creşteri se vor vedea în 2019, mai ales pentru cei cu salarii mici.

„Din 2019, bugetarii vor avea creşteri diferite: cei cu salarii mai mici vor primi o creştere mai mare, cei cu salarii mai mari vor stagna. Toţi bugetarii pot vedea legea pentru a afla la ce nivel vor ajunge în 2022, atunci când sistemul va fi echilibrat”, potrivit ministrului Muncii.