Luiza Rădulescu Pintilie: 2016, între vechi și nou

luiza rădulescuSuntem în miez de ianuarie şi deja 2016 lasă tot mai mult în urmă aura de an nou. Cu cât privim mai atent în jur şi mai sincer în noi înşine observăm că ,de fapt, 2016 este mai mult un alt început al lucrurilor vechi. Ca o tristă punte de legătură între ani , între ţări şi între oameni, continuă ameninţarea crizei economice, carnagiul atentatelor teroriste, exodul refugiaţilor, catastrofele naturale ,războiul declaraţiilor politicianiste, scenariile, ameninţările, previziunile cutremurătoare de la Nostradamus citire la prezicători moderni despre când şi cum vine Apocalipsa în „anul cămilei” după calendarul zoroastrian şi în cel al „maimuţei de foc” după horoscopul chinezesc.

Lucrurile nu stau mult mai bine nici prin ograda personală! Dorinţele scrise pe imaginare scrisori către Moş Crăciun, promisiunile făcute sub vâsc, angajamentele din listele scrise la început de An Nou se amână pentru o altă dată, cu şanse mari de a fi uitate sau abandonate. Aşa cum s-a întâmplat , pentru cei mai mulţi, şi în 2015, şi în 2014, şi în alţi ani. Cure de slăbire, cursuri de perfecţionare profesională, renunţarea la nu ştiu ce tic verbal , la patima fumatului, la dependenţa de shopping , la goana dupa bani şi înavuţiri, înţelepciunea de a fi mai buni, de a deveni mai iertători, de a ne bucura de firescul şi simplitatea vieţii intră, rând pe rând, pentru cei mai mulţi dintre cei care şi le-au propus,pe linia moartă a ţinerii de cuvânt. Se şi spune că legile sunt făcute ca să fie încălcate, iar a-ţi respecta cuvântul dat ţie sau altora e lucru mare !
Ar fi frumos dacă ar fi şi adevărat ceea ce spunea un înţelept: prima zi a unui nou an este ziua de naştere a fiecăruia dintre noi. Sigur că nu mai putem schimba, oricât ne-am dori, data venirii noastre pe lume, dar cu siguranţă putem schimba câte ceva din datele trecerii noastre prin această lume.Fără a ignora că nu putem merge mai departe, într-un an nou, rupându-ne cu totul de trecut. Şi fără a ne iluziona că fără prezent avem prea multe şanse la viitor . De aceea, chiar dacă am pierdut zile bune din cea dintâi lună a noului an, mai avem încă timp să recuperăm. Dacă ne dorim cu adevărat, putem schimba câte ceva în jurul nostru, dar condiţia reuşitei este să începem cu noi înşine. Doar atunci 2016 nu va rămâne doar un alt început al lucrurilor vechi, ci şi deschizător de drumuri noi spre lumină ! (articol publicat în  Prahova.ro)