• Home
  • De la prieteni
  • Luiza Rădulescu Pintilie: „Florile cu suflet” au puterea să contrazică până şi calendarul şi să aducă primăvara mai devreme

Luiza Rădulescu Pintilie: „Florile cu suflet” au puterea să contrazică până şi calendarul şi să aducă primăvara mai devreme

Există un vechi proverb care spune că florile sunt cele care recunosc primele primăvara şi apoi oamenii ! Iar cine intră în aceste zile- când iarna îşi revendică drepturile înscrise în străvechiul calendar al anotimpurilor-într-unul dintre marile centre comerciale ploieştene-Ploieşti Shopping City, venind din înfrigurarea de afară , se trezeşte dintr-o dată la marginea unui colţ de pădure înflorit.

Convingându-se, dintr-o privire, că sute de zambile , narcise, lalele roşii şi tufe de muscari albi, albastru senin sau indigo ori de erica şi calluna înflorite printre butuci de lemn uscat şi copaci zvelţi au simţit deja că primavara e aproape şi i-au ieşit în întâmpinare, deschizându-şi petalele şi risipindu-şi parfumul. Spre bucuria celor care se opresc pentru o scurtă întâlnire cu anotimpul pe care îl aşteaptă, pentru o fotografie şi o înseninare de privire, cum i-am văzut pe cei cu care mi-am intersectat paşii ce m-au dus şi pe mine, seara trecută, la marginea înfloritului colţ de pădure. Ştiam despre noul proiect al Şcolii De Flori, realizat în cadrul unei campanii de responsabilitate socială a centrului comercial amintit-„Natura unui Mulţumesc”- , gândit ca un îndemn pentru ocrotirea „ inimii verzi” a pădurilor, ştiam însă şi mai bine măiestria şi dăruirea cu care de fiecare dată conceptul „florilor cu suflet” lansat de cea care a înfiinţat florăriile SIATI şi Şcoala De Flori – Ileana Militaru -prinde viaţă în surprinzătoare, nu numai prin tehnică, dar deopotrivă şi prin emoţie, arhitecturi florale.

Şi totuşi… Să mă întâlnesc dintr-o dată chiar cu primăvara printre atâtea vitrine mari şi luminoase, printre siluetele grăbite ale celor care veneau şi plecau, urcau şi coborau cu scările rulante ori îşi trageau, la capătul unei zile, sufletul pe o bancă, să-mi domolească iureşul paşilor parfumul suav al zambilelor, să îmi atragă privirea ramurile ajunse până la … cerul acoperişului de deasupra , toate acestea s-au dovedit a fi deasupra a ceea ce ştiam, devenind învăluitoare emoţie şi bucurie a clipei . Şi n-am fost deloc singura , nu puţini fiind aceia care îşi încetineau mersul ori se opreau la aceeaşi întâlnire cu primăvara, semn că nu numai din prietenia care sunt onorată să mă lege de doamna Ileana Militaru vine chemarea de a admira şi de a aprecia. Şi ce păcat că nicăieri nu e un mic însemn al semnăturii celei care, prin „florile cu suflet”, contrazice de această dată până şi calendarul ştiut de la începutul lumii şi reuşeşte să aducă primăvara mai devreme ! Iar mărturisesc că ştiu că toată măiestria, toată originalitatea, toată tehnica floristică şi toată arta din care poate prinde viaţă un asemenea proiect – unul dintre foarte multele !-sunt deprinse de doamna Ileana Militaru până la nivelul masterului a cărui prestigioasă certificare internaţională o va obţine în curând după cinci ani de studiu în domeniul floristicii în Olanda şi Belgia.

Dar toate acestea se văd cu ochiul liber- e adevărat, de către cine vrea să le vadă- în tot ceea ce poartă blazonul SIATI- ajuns în cel de-al optsprezecelea an de existenţă şi Şcoala De Flori , care împlineşte în această toamnă şapte ani de existenţă . Sunt spectatori ai teatrului ploieştean care îşi amintesc plafonul de deasupra foyerului plin de crini parfumaţi, aşa cum sunt spectatori ai filarmonicii care au fost întâmpinaţi de copaci plini cu … lalele şi o scenă „inundată” de orhidee. Fiindcă florile nu recunosc mai devreme decât oamenii doar primăvara, ci şi toate anotimpurile sufleteşti ce pot înfrumuseţa existenţele noastre mereu căutătoare de frumos, dar mereu împovărate de grijile zilelor. Iar „florile cu suflet” ştiu şi mai bine taina aceasta, fiindcă ele însele şi-au luat puterea din inima celei care, sfidând toate încercările, s-a încăpăţânat să treacă dincolo de rigorile unei simple afaceri cu flori- cum sunt multe- şi să-i alăture acel „ceva” care se poate numi în multe feluri : pasiune, bogăţie interioară, altruism, dragoste de flori şi de oameni , chemare, talent şi talant, sau, poate, chiar „nebunie” , cum însăşi doamna Ileana Militaru îl denumeşte.

Şi ca să nu mă bănuiţi că văd toate acestea doar cu ochii… prieteniei, vă rog să vă convingeţi singuri de puterea … „florilor cu suflet” de a aduce primăvara. Fie doar şi pentru că ziua în care Dumnezeu a creat speranţa a fost, probabil, cum spunea un mare învăţat, şi cea în care a zămislit primăvara. Şi cine nu are nevoie în aceste zile de speranţă ?!

Parteneri