AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Mădălina Stoica: Educație sexuală și „părinți depășiți”

 

Statisticile arată că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul mamelor minore. Un sociolog spunea deunăzi că de vină ar fi promiscuitatea, lipsa educației în general și absența educației sexuale în școli și acasă.
Eu aș mai adăuga și altceva. Materialul didactic mult prea explicit ce li se oferă din abundență pe internet, curiozitatea excesivă a adolescenților și încurajarea venită din partea unor persoane credibile adaugă ceva ce e oricum în surplus..
Dacă, ipotetic vorbind, o copilă minoră, minoră, minoră spune că a ei colegă de clasă, Rândunica, are permisiunea mamei de a avea iubit!? Apoi, domnul X și doamna Y confirmă că acest lucru este normal la vârsta respectivă. În consecință, în mintea copilului, tu, mamă, tu, tată, sunteți depășiți dacă interziceți un astfel de comportament.

Sunt convinsă că niciun adult nu aprobă o relație de iubire, dusă până la împlinire totală, la o vârstă când cel sau cea mică n-are nici buletin. Însă copilul nu analizează limitele acestei libertăți care i se dă. El știe doar că i s-a permis, că e ceva normal, iar când va greși va găsi explicația că tu ai spus DA. El nu are experiența necesară pentru a gestiona corect o astfel de relație, pentru a nu depăși limita care-l pune în pericol, fizic și emoțional. Sigur că și dacă-i interzici, tot va greși. Dacă pornirile lui interioare îl duc spre acea direcție, la un moment dat inevitabilul se va produce. Însă dacă are și acordul părintelui, cu atât mai mult îl va utiliza în (de) favoarea lui.

Educația sexuală corectă, predată de oameni care se pricep, nu luată din mediul virtual, este importantă. Altfel, copiii ajung să asimileze derapaje comportamentale, drept lucruri absolut firești, la vârste mult prea mici, provocând traume care le va afecta mai târziu viața de adult.

În vremurile astea complicate se dă prea ușor libertate la orice, neținându-se cont de vârstă, temperament, comportament. Unii adolescenți sunt predispuși mai mult decât alții unor erori ce țin de etapa aceasta din viața lor, iar părinții, mânați de dorința de a le fi bine copiilor, nu acționează întotdeauna corect. Trebuie să acceptăm că fluturii zburdalnici prind aripi mai devreme decât ne-am dori, dar nu strică să le retezăm discret. Vor avea destul timp pentru înălțare.

Copiii au nevoie de prieteni, mulți prieteni. Dar, când un „prieten” devine mai prieten decât ceilalți, băiatul adolescent (dacă mai are și vreo 16 ani) nu se va mulțumi doar cu zâmbetul fetei și mesaje cu emoticoane drăgălașe. Un exemplu grăitor a venit de curând de la o școală unde doi elevi de gimnaziu s-au refugiat în toaleta școlii pentru a completa educația sexuală inexistentă. Și atunci, nu cumva este mai bine să nu încurajăm „prieteniile” timpurii, pentru a preveni ceea ne arată fruntași în topurile care nu avantajează fetițele?

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!