AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Marian Nazat: „Oameni pentru justiție. Justiție pentru oameni”…

 

MOTTO:
Justiția nu-i un joc pentru copii.

Într-o seară m-am pomenit cu aceste cuvinte-slogan pe micul ecran. Spotul cuprindea și imagini cu niște imberbi îmbrăcați în robă, stând în jilțurile de judecători. Vasăzică, un complet colegial care ar întruchipa providențialii oameni pentru justiție. Din ăia noi, desigur. Păi, minunata lume nouă presupune la pachet și oameni noi, nu? Am oftat a lehamite și am schimbat programul, era prea mult și mă mir că inițiatorul campaniei de informare publică, nimeni altul decât Consiliul Superior al Magistraturii, nu-și dă seama de penibilul situației. Fiindcă, o justiție pentru oameni presupune un corp de judecători trecuți de prima tinerețe, ca o primă garanție a actului de înfăptuire a justiției.

Profesionalismul, respectul față de lege, corectitudinea și imparțialitatea sunt valori care trebuie probate în timp, ceea ce înseamnă o continuitate în nobila profesie. Chiar, m-ar interesa un studiu prin care înaltul for de conducere a magistraturii să ne explice, de pildă, de ce judecătorii și procurorii băștinași aleg să se pensioneze în plină maturitate profesională – în jurul vârstei de 45-50 de ani. Cred că aici se află explicația principalelor neajunsuri din sistemul ce compune una dintre cele trei puteri statale de la noi. Mă așteptam, iarăși, ca în completul de trei „onorabili” să se regăsească măcar și unul cu părul cărunt… Altminteri, priveliștea cu trioul învestit să dezlege nodurile destinelor judiciare ale semenilor lor îl poate speria pe telespectator, care nu poate evita o întrebare devastatoare: cum să mă dau eu pe mâna unor puberi, cu tuleiele abia crescute? Căci, prezumția de competență pălește considerabil când ai douăzeci și un pic de ani. Aparențele sunt împotriva ta și v-o spune unul care lucrează în leprozeria penală de trei decenii și jumătate… Așa că nu lăsați justiția la îndemâna copiilor !

Pe de altă parte, strania campanie seamănă cu una prin care sunt recrutați faianțari, chelneri sau instalatori… Nu de alta, însă eu știam că oamenii pentru Justiție sunt pregătiți în facultățile de drept și în Institutul Național de Magistratură, iar nu căutați prin anunțuri mediatice…

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!