AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Marina Almășan: …despre copiii nenăscuți ai Deliei

 

Ruptul meu picior nu înseamnă și ruperea mea de lumea din jur. Da, momentan nu o mai pot cutreiera cu gamba, dar ochii, urechile, mintea nu mi-au fost și ele fracturate, ba, dimpotrivă, am căpătat brusc un timp mult mai consistent pentru a “privi” la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Și, iată, privirea mi s-a oprit și asupra declarației recente a unei artiste pe care o admir și care a inflamat internetul ( La declarație mă refer, căci Delia, prin frumusețea și sex-appealul său, a inflamat cu siguranță destui bărbați virtuali, aflați “la capătul celălalt” al internetului!)

Agasată, probabil, de insistențele jurnaliștilor, sătulă să caute răspunsuri “politically correct”-e, Delia a răspuns franc “curiozității” Planetei, legată de absența copiilor din pântecele sale. Adevărul a șocat pe mulți : cum poate o “potențială mamă” să declare că nu-și dorește copii, când, vezi Doamne, acesta ar trebui să – pentru unii – țelul suprem al oricărei mame, însăși rațiunea sa de a fi?!? Cu stilul agasant al presei sunt obișnuite cam toate persoanele publice. Dacă până și banala fractură pe care am traversat-o, a fost în măsură să suscite interesul presei ( Doamne, cred că nici dacă nășteam tripleți alatrăieri, nu primeam atâtea telefoane și solicitări de interviuri ! ) , cum să nu se umple internetul de, vezi-Doamne!, “șocanta” atitudine a vedetei?!?

Destuii ani de stat față-n față cu mii de interlocutori, m-au învățat că nu toți oamenii sunt la fel. Că, tot ceea ce le pare unora absolut normal, pe alții pot să nu-i miște deloc, că același lucru le poate stârni pământenilor reacții absolut diferite. Bunăoară, povestea cu “făcutul copiilor”. Dincolo de faptul că este o opțiune absolut personală, nimeni nefiind dator nimănui cu explicații în acest sens ( o astfel de decizie “se decontează” doar, eventual, față de partenerul de viață!) , Delia este de lăudat pentru politețea de a le răspunde totuși jurnaliștilor și, mai mult, pentru curajul de a nu fi căutat un răspuns de complezență, care “să convină” publicului și să nu-i clatine în vreun fel piedestalul de vedetă, clădit cu greu, cu efort, cu seriozitate și, în primul rând, cu talent. Deși nu avea nicio obligație față de nimeni, Delia și-a declarat clar opțiunea de a nu aduce pe lume copii. Știu o mulțime de femei fățarnice, care o fac din motive care nu au nicio legătură cu ideea de “maternitate”și “dragoste pentru copii”. Dorința de a se alinia “trendului” ( ai 30 de ani, trebuie musai să faci copii! ), naiva convingere că, făcându-i celuilalt un copil, îl legi “pe viață” de tine ( să vă dau atâtea exemple, care infirmă această ridicolă judecată?!?), dorința de a obține, în viitor, de la un partener “potent”, o pensie alimentară și alte avantaje pe măsură, plus alte multe calcule meschine, umplu cu copii pântecele destulor femei de pe mapamond. Da, desigur, există și nenumărate femei care chiar își doresc copii. Majoritatea, pentru ele : joaca cu păpușile din copilărie nu este întâmplătoare, ea creeaza premisele viitoarelor “mămici”, dornice să experimenteze, pe propria piele, dragostea de mamă și grija față de pui.

Dar poate Delia nu s-a jucat cu păpușile, ci cu soldățeii de plumb? Sau poate că , în ierarhia valorilor sale, cariera atârnă mai greu decât maternitatea – ce e rău în asta? -doar e un “star” în adevăratul sens al cuvântului! Sau poate că , inteligentă fiind, e capabilă să se “evalueze” ca viitoare mamă și rezultatul nu o mulțumește? La urma urmei, de ce să aduci pe lume copii, dacă nu te simți în măsură să te dedici lor cu tot sufletul ? Banii nu țin loc de dragoste maternă și toate bonele din lume, adunate la un loc, nu vor reuși niciodată să suplinească prezența mamei lângă prunc. Atâtea și atâtea povești cu copii nefericiți, aduși pe lume “în joacă” sau “din greșeală”, ar trebui să ne facă pe noi, femeile, să ne gândim de două ori, înainte de a lăsa spermatozoizii partenerilor să-și atingă ținta!

Mi-e dragă Delia și sunt sigură că ar fi adus pe lume copii frumoși și talentați ca ea, dar nu pot să n-o admir pentru atitudinea corectă , adoptată în fața presei. Un om care spune adevărul, indiferent de “prejudiciile” pe care acesta le-ar putea aduce imaginii sale, este un om care trebuie admirat! Așa că, Delia, jos pălăria!

…în plus, nimeni dintre noi nu poate ști cum îi vor varia, în timp, convingerile. Și chiar dacă, la ora unei eventuale “răzgândiri”, Delia nu va mai putea poate, fiziologic, să-și aducă pe lume propriul copil, va avea , cu siguranță, puterea și măreția de a lua sub aripa sa, spre creștere, unul din acei atât de mulți copii, aduși pe lume de mame “responsabile” , care “și-au dorit atât de mult” să aibă copii…

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!