Marți, Ziua Mondială a Radioului, cea mai accesibilă formă de media

De Ziua Mondială a Radioului se atrage atenţia asupra importanţei acestui mijloc de comunicare şi sunt încurajate acţiuni de celebrare a radioului în parteneriat cu posturile de radio naţionale, regionale şi internaționale, organizaţii neguvernamentale, media şi ascultători.
În 2018, UNESCO propune pentru această zi tema „Radioul şi Sportul”. Protejarea și promovarea sporturilor și a jocurilor tradiționale ca practici sportive și patrimoniul cultural intangibil reprezintă o provocare cheie pentru dezvoltarea viitoare a sportului și a societăților.
Radioul are un puternic impact în transmiterea evenimentelor sportive. Este, de asemenea, un mijloc de a transmite valorile jocului fair-play, al muncii în echipă și al egalității în sport.
Radio poate ajuta la combaterea stereotipurilor rasiste și xenofobe care, din păcate, sunt exprimate atât pe teren cât și în afara lui. Oferă posibilitatea de a cultiva diversitatea, ca o forță a dialogului și toleranței.
Lupta pentru egalitatea de gen este esențială pentru acest efort. Potrivit raportului Proiectului Global Media Monitoring, susținut de UNESCO, 4% din conținutul media sportiv este dedicat sportului feminin. 12% din știrile sportive sunt prezentate de femei. UNESCO se străduiește să îmbunătățească acoperirea acestui segment, să combată discriminarea de gen pe canalele de radio și să promoveze șanse egale în mass-media sportive. Sarcina este imensă.
În Ziua Mondială a Radio, să ne mobilizăm pentru a face radioul o mass-media din ce în ce mai independentă și mai pluralistă. Să ne unim forțele pentru a sărbători potențialul radioului sportiv în promovarea dezvoltării și a păcii.
Este mesajul transmis de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită de UNESCO în 2012, ca semn de preţuire pentru una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale umanităţii.
Inventatorul italian Guglielmo Marconi, considerat părintele radioului, a reuşit, în 1901, să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.
În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928.

Mai mult pe stiri.tvr.ro