Nicolae Iliescu: Ce au visat eroii ?

 

,,Gloria strabuna pe strabuni cinsteste
In zadar nepotul cu ea se faleste”
100 de ani de la sacrificiul suprem a zeci de mii de militari români . ,,Pe aici nu se trece” si nu s-a trecut . Au murit sperând într-o tara mai buna , mai dreapta , mai prospera . Au murit pentru ca nepotii si copiii lor sa se bucure de o viata din ce in ce mai buna .
Dupa 100 de ani , actualii guvernanti , ar fi trebuit , in numele lor si al celor care au condus aceasta tara , sa raporteze , nepotilor si stranepotilor eroilor , ce au facut cu visul militarilor de la Marasesti , Marasti si Oituz . Sacrificiul suprem , ranile si chinul frontului au fost ca , dupa un veac , sa se organizeze tot felul de serbari si sa se tina tot felul de discursuri , in cinstea si memoria lor ? Daca ar putea , ce ne-ar transmite bunicii si stabunicii nostri care au luptat si s-au sacrificat , cu adevarat , pentru tara ?
Au luptat oare ca aproape o cincime din populatia tarii sa fie nevoita sa emigreze , au luptat pentru pensiile speciale ale unor privilegiati , au luptat pentru mamele care considera ca o alocatie de 8.500 de lei/luna nu le este suficienta pentru cresterea unui copil , chiar daca zeci de mii de alti copii se culca de multe ori flamanzi , au luptat ca tara pentru care s-au sacrificat sa fie considerata printre cele mai corupte din Europa , au luptat ca sa avem aceasta clasa politica , au luptat pentru ca unii dintre nepotii lor ajunsi la pensie sa duca o viata de mizerie ?
Oare miile de invatatori de tara , care au luptat si murit in fruntea unitatilor pe care le comandau , s-au sacrificat pentru actualul sistem de invatamant ?
Daca acum 100 de ani , ar fi fost in fruntea tarii actualii politicieni iar in fruntea armatei actualii generali, ce am mai fi comemorat astazi ?