Nicolae Iliescu, economist: Politica, soră cu fetele de pe..?.Fetele de pe centură își respectă promisiunile

Politica – implicit politicienii – ar fi soră bună cu fetele de pe centură . O afirmatie lipsita de adevar . Fetele respective, pentru banii primiti , isi respecta obligatiile . Politicienii  promit marea cu sarea pentru a ajunge la putere. Odata ajunsi , sunt platiti pentru a duce la îndeplinire ce au promis. Dar a promite nu reprezinta decat excrocheria campaniei electorale , lucru recunoscut , in repetate randuri , de cei ce se tolanesc in fotoliile puterii .
Patriotismul si grija fata de interesul national sunt printre cele mai vehicula preocupari ale politicienilor . Declarate dar nu si respectate , chiar si in situatiile devenite acute .
Cele trei partide , autodeclarate ca ar reprezenta interesele cetatenilor de origine maghiara din Romania , pe un singur glas , cer autonomia asa zisului ,,tinut secuiesc” .
In contradictie cu pretinsul patriotism al politicienilor romani , cei care se declara reprezentantii cetatenilor români , de origine maghiara , fac constant pasi spre autonomie .
Dar oare problema autonomiei reprezinta preocuparea majora a cetatenilor de origine maghiara ? Cati din acestia ar dori sa traiasca mai bine intr-o Romanie prospera in locul iluzoriei autonomii ?
Azi , un partid poate fi infiintat doar de trei persoane . Cu toate astea , in tinutul secuiesc , nu a aparut si un partid care sa militeze , nu pentru autonomie, ci spre bunastarea locuitorilor , nu spre conflict intre etnicii romani si cei maghiari , ci pentru dezvoltarea colaborarii , a respectului reciproc si a luptei comune impotriva coruptiei si a abuzurilor locale .
De ce cele trei partide care vor autonomia nu ar incuraja o astfel de formatiune politica e simplu de inteles . Imposibil de acceptat este dezinteresul principalelor partide parlamentare , care asista , nu neputincioase , ci dezinteresate , la tendintele dezintegrarii si slabirii statului .
Daca partidele locale , care sustin autonomia , primesc sprijin moral si material din partea guvernului ungar , de ce nu ar primi un sprijin similar si un nou partid care sa puna in prim plan bunastarea locuitorilor zonelor respective si descurajarea conflictelor interetnice ?
Un astfel de partid , care ar beneficia de sprijinul guvernului român , ar pune bazele inceputului reconcilierii locale intre români si maghiari si ar reprezenta si interesele celor care , dincolo de propaganda UDMR-ista , isi vad viitorul intr-o Romanie prospera , puternica si unita , in care sunt respectate , in zonele cu populatie majoritara de origine maghiara si drepturile cetatenilor de origine romana. Si politicienii romani , chiar daca ar irita cele trei partide care sunt obsedate de autonomie , ar putea sa mai renunte la patriotismul politicianist .