Octavian Știreanu: O propunere – Festivalul de muzică și poezie „Lucian Avramescu”, ediția I
Voi veni la Sângeru în 17 august cu o strângere de inimă. Mă încearcă regretul că n-am ajuns acolo pe cât de des insista Lucian și pe cât mi-aș fi dorit eu însumi să vin atunci când el era printre noi.
În împrejurările de acum n-aș putea să spun că vin tocmai cu plăcere. Este totuși un eveniment in memoriam, tristețea este mult prea mare și amintirea lui Lucian este mult prea puternică. Dar pot să spun că voi veni cu mult drag. Vin cu drag de acele locuri, pe care Lucian le-a însuflețit cu spiritul său atât de puternic încât până și pietrele vorbesc; cu drag de oamenii care se vor aduna acolo sub nimbul prieteniei pe care Lucian a răsfrânt-o unificator asupra noastră, a tuturor, chiar dacă nu toți ne cunoaștem unii cu alții; cu drag de toți cei care au înțeles sensul profund al creației lui Lucian Avramescu și mesajul său existențial de căpătâi – acela că tot ceea ce faci pentru tine piere odată cu tine, ceea ce faci pentru alții, aceea rămâne…Muzeul Pietrei, serile de poezie, muzică și dialog inaugurate acum patru ani în incinta muzeului – ca și întreaga sa creație, de altfel – sunt dovada generozității sale de „a face pentru alții”.
Cel mai bine putem omagia memoria lui Lucian Avramescu urmându-i exemplul. În această idee, propunerea pe care o fac este de a conferi evenimentului de la Sângeru stabilitate și continuitate. Ar fi cel mai frumos omagiu pe care-l putem aduce memoriei lui Lucian Avramescu și prieteniei cu care ne-a gratulat atâta vreme. Să instituționalizăm zilele culturale organizate de el la mijloc de august câțiva ani la rând, înscriindu-le în ceea ce de-acum încolo s-ar putea numi Festivalul de muzică și poezie „Lucian Avramescu”. Un festival care să rămână ca o pecete definitivă pe care omul, scriitorul și gazetarul Lucian Avramescu a dorit cu atâta ardoare s-o lase pe istoria contemporană a meleagurilor sale natale.
Evenimentul din acest an ar putea să fie re-botezat ediția I a Festivalului. Sumarul se potrivește întrutotul unui asemenea generic: va fi muzică, cu participarea maestrului Alexandru Tomescu și a viorii sale Stradivarius; va fi poezie – cu participarea actorului și gazetarului Adrian Fetecău, care va recita câteva dintre poeziile mult iubite ale lui Lucian; va fi literatură, prin lansarea volumului „Confesiuni la poarta cerului”, care adună scrieri postume ale lui Lucian Avramescu.
Va fi, prin urmare, o ambianță culturală de elită, nu doar prin participarea invitaților care „țin afișul” – Ionuț Vulpescu-fost ministru al Culturii, Cornel Nistorescu- directorul ziarului Cotidianul, Emil Calotă-un om erudit, dedicat deopotrivă ingineriei de vârf, dar și culturii și treburilor publice, Marina Almășan-jurnalista „oamenilor de 10”.Va fi o ambianță culturală îndeosebi prin prezența oamenilor și prietenilor pentru care Lucian Avramescu și opera sa au însemnat ceva cu totul aparte.
Știm bine lumea în care trăim. Nu este deloc ușor să urnești niciun proiect, darămite unul cultural. Și, totuși, sunt optimist întrucât există niște argumente.
În primul rând avem de partea noastră energia unei obligații morale față de memoria lui Lucian Avramescu. Apoi, ne bucurăm de prietenia multor oameni de valoare apropiați de Lucian, care în mod sigur vor avea ideile și capacitatea de a se mobiliza pentru a urni acest proiect. Putem conta și pe generozitatea unor creatori de evenimente culturale prestigioase, mulți dintre ei prezenți la Sângeru în 17 august, care pot transfera din experiența lor în noua construcție culturală.
Nu în ultimul rând – și poate cel mai prețios lucru – acest Festival se va hrăni din iubirea nestinsă și devoțiunea fără margini pe care Giorgiana Radu-Avramescu și Ana-Luciana Avramescu le trăiesc și acum cu o intensitate rar întâlnită, în amintirea celui care le-a fost nu doar soț și, respectiv, tată, ci și mentor de viață, criteriu de conduită publică și exemplu de forță de inovare în lumea culturală.
În mesajele de întâmpinare a evenimentului din 17 august publicate pe AMPress am întâlnit o remarcă a maestrului Alexandru Tomescu: „La Sângeru, muzica s-a întâlnit cu poezia, datorită viziunii lui Lucian Avramescu. Acest superb eveniment estival trebuie să continue”, spunea marele artist, nepot al poetului.
Propunerea pe care am făcut-o poate fi o concretizare a acestei idei pe care o resimt prea mulți prieteni de-ai lui Lucian pentru a nu-și găsi împlinirea.