AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Pictorița Doina Indrea declară: ,,Tot ce mi-am propus s-a realizat, cu ajutorul lui Dumnezeu”

 

În timp ce trimit și primesc, pe toate canalele, mesaje pentru zilele de sărbătoare de la finalul anului, ascult pe internet un post de radio dedicat vechilor melodii românești de muzică ușoară. Acum Marcela Saftiuc cântă ,, Zoriori de ziua”. Este o melodie care îmi reamintește salutul unic al poetului Lucian Avramescu – ,,Buni zori!”

În zile de sărbătoare, vă ofer un subiect…sărbătoresc. Minunatele picturi semnate de doamna Doina Indrea, din Satu Mare. Dar, pentru început un dialog lămuritor:t

– Ce cuprinde bilanțul dvs artistic pentru anul 2023?

– Mai întâi să mă prezint, pe scurt. Mă numesc Indrea Doina, locuiesc în municipiul Satu Mare, am 55 de ani, am un fiu, am început să pictez în urmă cu 3 ani.t1

În luna iunie a anului 2023 am absolvit Școala de Arte din Satu Mare, sub îndrumarea profesorilor Cristina Busuioc și Aurelian Busuioc, cărora le mulțumesc pentru că m-au ghidat să-mi descopăr aceasta latură a creativității.t2

Cei trei ani au fost suficienți ca să-mi dau seama că îmi doresc să pictez, că îmi place să pictez, că aș putea aduce bucurie oamenilor cu picturile mele.

Așa că m-am înscris la cursul de pictură al Marianei Șerban, alături de grupul Phoenix – de la pasiune, la artă, să aprofundez domeniul.t3

Aici am întâlnit mentori minunați, precum Mariana Șerban, Roberta Neamțu și Nelu Măstăcăneanu, dar și alți oameni minunați, care fac parte din grup.

Nu a fost ușor, a fost multă informație, uneori simțeam că e prea mult pentru mine, că nu pot asimila, dar simțeam o forță care mă împingea înainte. Timp de 6 luni am pictat peste 20 de lucrări pe pânză, în acrilic sau ulei, care sunt finalizate.t4

În luna noiembrie am participat la o expoziție organizată de către grupul Phoenix, cu tema “Optimus – Femeia robot în viziunea lui Elon “. A fost din nou o mare provocare, în primul rând pentru că am participat pentru prima dată la o expoziție în București, în al doilea rând, pentru că aveam emoții că nu voi termina la timp lucrările, sau că nu voi reuși să transmit ceea ce îmi doresc. A fost multă trăire acolo, mult efort și consum, mai ales că sunt încă la început de drum. Cele două lucrări ale mele, participante la expoziție, au fost: “Mesagerul” și “Am încercat să cuceresc neantul”.

t6

În prima lucrare, “Mesagerul”, am vrut să transmit faptul că pierderea conștiinței de sine în era tehnologică, este un pericol real. Omul s-a „robotizat” și s-a îndepărtat de esența sa umană, în era inteligenței artificiale.

Oamenii poartă măști, nu mai sunt ei înșiși. Dar timpul nu este pierdut. Fata din imagine se eliberează de mască.t7

Ea este Mesagerul veștilor bune. După ea vin și alți oameni.

Suntem responsabili pentru modul în care gestionăm tehnologia, și în același timp, putem conștientiza și prelua controlul asupra propriei evoluții.

În cea de-a doua lucrare, “Am încercat să cuceresc neantul”, am dorit sa transmit următorul mesaj: Așa cum tatăl lui Icar i-a spus fiului său să nu zboare prea sus, că i se topesc aripile, dar nici prea jos, că-i ajung în apă, așa și noi, oamenii, să ne găsim echilibrul, să știm când să ne oprim, și să nu uităm că averea cea mai mare a noastră, este sufletul nostru, și nu lucrurile materiale. Avem posibilitatea de a alege ce facem cu viața noastră, încotro ne îndreptăm, cât lăsăm să ne influențeze inteligența artificială, să ne folosim de ea, dar să nu o lăsăm să ne acapareze viața. În toate exista o măsură.t8

– Felicitări pentru tot! Cum apreciați acest bilanț?

-Anul 2023 a fost unul dintre cei mai prolifici ani de până acum, pentru mine. Am avut parte de multe provocări, dar și de multe realizări. Anul 2023 a fost un an de suflet, un an al schimbărilor, un an dedicat picturii, mai ales în cea de-a doua jumătate a anului.

Consider că și provocările ne sunt de ajutor, că nimic din ce s-a întâmplat nu a fost rău, a fost doar spre evoluția mea, așa că mă declar mulțumită. Tot ce mi-am propus s-a realizat, cu ajutorul lui Dumnezeu.

– Ce vă doriți, din punct de vedere artistic, pentru anul calendaristic 2024?

– În primul rând, în anul 2024 îmi doresc să studiez marii pictori ai lumii. Încă nu am avut suficient de mult timp pentru asta.

Sunt foarte mulți pictori care îmi plac. La fiecare găsesc câte ceva care mă uimește și mă inspiră. Aș da câteva nume mari, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Paul Cezanne, Johannes Vermeer, Claude Monet, Paul Gauguin și mulți alții.

România a avut și are pictori de mare valoare. Îmi plac mult lucrările pictorilor Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Aman. Dintre pictorii contemporani îi admir mult pe Ștefan Câlția și Adrian Ghenie.

Mai sunt mulți pictori mai puțin cunoscuți, care mie îmi plac foarte mult.

Îmi place portretistica, dar mai am mult de învățat.

Nu m-am oprit la un anumit stil, deocamdată experimentez mai multe stiluri.

– Ce doriți să faceți în 2024 ?

-Pentru anul 2024 am mai multe proiecte. În primul rând, să particip la o expoziție cu grupul Phoenix, apoi la o expoziție împreună cu câteva colege, și, de ce nu, să am o expoziție proprie, dacă se va putea. Astea sunt doar o parte din planuri.

Lucrările mele pot fi găsite pe pagina de Facebook: Magia culorilor cu Doina Indrea.

Vă mulțumesc pentru interesul dumneavoastră!

Vă trimit 12 dintre lucrările mele, create în ultimele 6 luni.

(Aristotel Bunescu)

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!