• Home
  • Fapt divers
  • Reguli de etichetă simple, pe care este rușinos să nu le cunoști

Reguli de etichetă simple, pe care este rușinos să nu le cunoști

educat 1

Eticheta modernă presupune regulile de comportament care te ajută să faci o impresie bună și să ai o comunicare eficientă. Este vorba de cultura vorbirii, curtoazia, aspectul îngrijit și capacitatea de stăpânire de sine. Toate acestea se referă atât la bărbați, cât și la femei.
1. Niciodată nu faceți vizite fără să anunțați din timp. Dacă cineva v-a făcut o vizită fără să vă anunțe din timp, dvs. vă puteți permite să fiți într-un halat de baie și bigudiuri. O doamnă a declarat că la apariția musafirilor nepoftiți, ea își punea pantofii, pălăria și își lua umbrela. În cazul în care musafirul era binevenit, ea exclama: “Ah, ce bine, eu tocmai am ajuns acasă!”. În cazul în care era nedorit, “Oh, ce păcat, trebuie să plec.”
3. Nu puneți poșeta pe genunchi sau pe scaunul pe care v-ați așezat. Poșeta mică, de tip clutch, o puteți pune pe masă, iar geanta mare se pune pe jos lângă scaun sau pe spătarul scaunului, doar dacă nu există un suport special pentru geantă. O servietă trebuie așezată pe jos.
5. Bărbatul nu trebuie să poarte niciodată o geantă de doamnă. Iar haina doamnei o ia doar pentru a o duce la vestiar.
6. Hainele de casă sunt pantalonii și puloverele lejere și curate. Halatul și pijamaua sunt potrivite atunci când dimineața mergeți în baie și seara, din baie în dormitor.
7. Când un copil se mută în camera sa, trebuie să vă obișnuiți să bateți la ușa lui înainte să intrați. Astfel va face și el, înainte să intre în dormitorul dvs.
8. O femeie poate purta pălărie și mănuși într-o încăpere, dar nu și o șapcă sau mănuși cu un deget.
10. Atunci când invitați pe cineva la restaurant și ziceți „Eu vă invit!”, înseamnă că dvs. plătiți. Dacă o femeie invită un partener de afaceri la restaurant, ea este cea care achită nota de plată! Dacă cineva spune „Haideți să mergem la un restaurant!”, înseamnă că fiecare plătește partea sa, dacă un bărbat se oferă să plătească nota, femeia poate să accepte.
11. Bărbatul este cel care intră primul în lift, însă iese persoana care se află mai aproape de uși.
12. Locul de onoare în mașină este cel din spatele șoferului, de regulă acesta este ocupat de femei.Bărbatul se așează lângă doamnă iar când coboară din mașină el trebuie să-i țină ușa și să-i întindă mâna. Chiar dacă bărbatul este la volan, el trebuie să deschidă ușa doamnei și să o ajute să coboare.
13. Este nepoliticos să spuneți în auzul tuturor că sunteți la dietă.
15. Dacă o persoană are peste 12 ani, folosim în discuție cu aceasta pronumele de politețe “dumneavoastră”. Este dezgustător să auzi cum cineva tutuiește un chelner sau un șofer. Chiar dacă cunoaștem bine o persoană, la birou este indicat să-i vorbim cu “dumneavoastră”.
16. Este inacceptabil să discutați, adică să bârfiți persoanele care nu sunt de față. Este inacceptabil să vorbiți urât despre rudele dvs., în mod special despre partenerul de viață. De asemenea, este inacceptabil să vorbiți cu dispreț despre țara de origine.
17. La cinema, teatru sau sălile de concert, în căutarea locului se trece cu fața prin fața spectatorilor care s-au așezat deja.
Sursa – Ful.ro

Parteneri